Koca: Covid-19 ile influenza birbirine karıştı – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Koca: Covid-19 ile influenza birbirine karıştı

Koca: Covid-19 ile influenza birbirine karıştı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Kasım 2022 Salı - 14:59Güncelleme: 29 Kasım 2022 Salı - 15:00
Koca: Covid-19 ile influenza birbirine karıştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemde artan yeni bir salgın endişesiyle ilgili “covid-19 ile diğer üst solunum yolu enfeksiyonları birbirine karıştı” açıklamasını yaptı.

Kış mevsimine girilirken grip ile birlikte dünya genelindeki covid-19 vakalarında artış gözlenmesi “salgın geri mi gelecek?” endişesi yarattı. Bu konuda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan kabine toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Solunum yolu enfeksiyonlarının arttığına dikkati çeken Koca, "Coronavirüs ile diğer üst solunum yolu enfeksiyonları birbirine karışmış vaziyette. İnfluenza (grip) ve RSV vakaları daha yoğun görülmekte. Taramalarımızda artık üçlü solunum yolu paneli bakacağız. Yani tek bir kit ile Influenza A, Influenza B, Kovid-19 ve RSV aynı anda bakılacak. Artık bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunda, covid mi, RSV mi, influenza A veya B mi, hangisi olduğunu, yerli üretim kitten öğrenebilme ve yaygın kullanma imkanımız olacak. O da muhtemelen bir ay içinde devreye girmiş, ilgili hastanelerde kullanılıyor olacak. Bu konuda Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığımızı görevlendirdim. Yerli imkanları değerlendirerek ülkemizde yerli multipatojen test kiti üretilecek ve çok kısa sürede yaygın kullanıma geçilecek" ifadelerini kullandı. (AA)