Reflünüz varsa bunları tüketmeyin – D20Haber
04.05.2024, Cumartesi
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Reflünüz varsa bunları tüketmeyin

Reflünüz varsa bunları tüketmeyin

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Haziran 2017 Cumartesi - 12:17Güncelleme: 3 Haziran 2017 Cumartesi - 12:17
Reflünüz varsa bunları tüketmeyin

Özel Denizli Tekden Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemal Kul, oruç tutan reflü hastalarının Ramazan ayında beslenmelerine dikkat etmeleri, iftar ve sahurda hamur işlerinden, tuz içeriği ve yağ oranı yüksek gıdalardan uzak durmaları uyarısında bulundu.

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemal Kul, reflü tanısı konulmuş hastaların Ramazan ayında hekimleriyle görüşerek tedavilerini ayarlamaları, sahur ve iftarda tüketecekleri gıdalara da dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Reflü hastalarının uzak durması gereken gıdalarla ilgili paylaşımda bulunan Dr. Kul, "İftar ve sahurda tuz içeriği yüksek olan turşu, salamura gıdalar, yağ ve tuz oranı yüksek olan pastırma, sucuk gibi besinler, şeker oranı ve kalorisi yüksek olan kurabiyeler, hamur tatlıları gibi yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir" dedi.

Tedavideki en önemli hususun beslenme ve reflü ile uyumlu bir yaşam olduğuna dikkati çeken Dr .Kul, reflü hastalarının bazı temel prensiplere uyarak oruç tutabileceklerini ifade etti. Reflü tedavisine rağmen midesinde yanma, ağrı, bulantı, kusma, ağza acı su gelmesi gibi şikayetleri olan hastaların oruç tutmasının sakıncalı olabileceğini söyleyen Dr. Kul, su tüketiminin önemini de vurguladı.

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemal Kul, beslenme konusunda da "İftarı bir bardak su ve yanında 1-2 zeytin veya hurma ile açtıktan sonra küçük bir kase çorba içilip, tercihen 15 ile 20 dakika kadar yemeğe ara verilmelidir. Bu süreç içerisinde kişinin açlık hissi azalacak, yiyeceklere saldırma isteği ortadan kalkacaktır. 15 ile 20 dakika sonra normal bir akşam yemeği yenebilir. Izgara et, köfte, balık, kuru baklagil, sebze yemekleri, bol yeşillikli salata, yoğurt, ayran, cacık gibi besinleri içeren bir menü hazırlanmalıdır" önerisinde bulundu.