Meriçli: Depremden etkilenenlerde bu belirtiler bir haftadan uzun sürüyorsa uzmandan yardım alınmalı – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Meriçli: Depremden etkilenenlerde bu belirtiler bir...

Meriçli: Depremden etkilenenlerde bu belirtiler bir haftadan uzun sürüyorsa uzmandan yardım alınmalı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Şubat 2023 Pazartesi - 16:01Güncelleme: 27 Şubat 2023 Pazartesi - 16:01
Meriçli: Depremden etkilenenlerde bu belirtiler bir haftadan uzun sürüyorsa uzmandan yardım alınmalı

Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ümit Gökhan Meriçli, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ruh sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, çabuk öfkelenme, aşırı irkilme, çarpıntı, titreme ve nefes almakta zorluk gibi belirtilerin bir haftadan uzun sürmesi halinde depremzedelerin, bir uzmandan yardım almaları gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin depremlerin ruh sağlığını büyük oranda etkilediğini kaydeden Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr Ümit Gökhan Meriçli, depremzedelere yönelik dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

"İYİ HİSSETMEMEK NORMAL"

Son dönemde yaşanan felaketlerin sonrasında iyi hissetmemenin normal olduğunu dile getiren Meriçli, “Deprem olayını hatırlatan yerlerden ya da durumlardan kaçınabilir, olayın tamamını ya da bazı kısımlarını hatırlayamayabilir, depremin olduğu eve giremeyebilirsiniz. İnsanlardan uzaklaşarak olayla ilgili konuşmak da istemeyebilirsiniz. Uykusuzluk, sinirlilik, çabuk öfkelenme, aşırı irkilme, çarpıntı, titreme, nefes almakta zorluk yaşayabilirsiniz. Geleceğinizin kalmadığı duygusuna kapılabilirsiniz. Deprem yaşamış kişilerde ilk haftalarda tüm bu belirtilerin görülmesi doğaldır. Ancak bu yakınmalar bir iki hafta içinde azalmıyorsa ve yaşamınızı güçleştiriyorsa, ruh sağlığı uzmanı bulunan sağlık merkezlerine başvurmakta yarar vardır” dedi.

"BUNLARI YAPIN"

Kişilerin duygu ve üzüntülerini bastırmaya çalışmamalarını, yaşadıkları olayı kendilerini dinleyebilecek bir yakını ile konuşmalarını belirten Meriçli, “İlk günlerde uykusuzluk, iştahsızlık, bir şey yapmak istememe, halsizlik, çaresizlik ve umutsuzluk hisleri olağandır. Bu nedenle sakinleştirici ilaç kullanmayın. Uykunuz günler içinde düzelecektir. Bedeninizin bakımına özen gösterin. Alkol ve sigara kullanımı gibi sağlığınızı olumsuz etkileyecek baş etme yöntemlerini kullanmayın. Yürümek, arkadaşlarınızla dertleşmek, ibadet veya doğada bulunmak gibi sizi rahatlatan şeyleri yapmaya çalışın. Çok yoğun endişe hissediyorsanız nefes egzersizleri ve gevşeme egzersizleri iyi gelebilir” diye konuştu.