Prof. Dr. Osman Özdel: İzolasyon, insanın sınırlarını zorlayan bir durumdur – D20Haber
05.05.2024, Pazar
10 °C / 22 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Prof. Dr. Osman Özdel: İzolasyon, insanın...

Prof. Dr. Osman Özdel: İzolasyon, insanın sınırlarını zorlayan bir durumdur

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Nisan 2020 Perşembe - 17:44Güncelleme: 16 Nisan 2020 Perşembe - 17:44
Prof. Dr. Osman Özdel: İzolasyon, insanın sınırlarını zorlayan bir durumdur

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Özdel, dünyayı sarsan coronavirüs salgınına karşı en etkili önlemin izolasyon olduğunu, ancak bunun da insanı zorlayan bir durum yarattığını belirtti.

Prof. Dr. Osman Özdel, coronavirüs (COVID-19) salgını ile mücadelede en etkili korunma yolu olarak bireyin kendini karantinaya almasının kabul gördüğünü, bunun sonucunda yaşanabilecek psikolojik olumsuzlukların etkilerini en aza indirebilmek için yapılması gerekenler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özdel, virüsün neden olduğu ölümlerin insanları derinden sarstığını, bu sürecin bir travma olarak değerlendirilebileceğini, coronavirüse yakalanan bireylerin zihinlerinde “neden ben?” sorusunun oluştuğunu ifade etti.

Kayıplar arttıkça bundan sonraki süreçte kabullenmenin yaşanacağını savunan Prof. Dr. Özbek, “Bu süreçten psikolojik olarak olumsuz etkilenmemek için çoktandır yapmayı ihmal ettiğimiz hobileri, uğraşıları tekrar gündeme getirebiliriz”önerisinde bulundu.

Salgınla mücadelede en önemli korunma yolunun kişisel izolasyon olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özdel, “Bireyler kişisel izolasyon koşullarına kayıtsız şartsız uymalıdır. İzolasyon elbette insanın sınırlarını zorlayan, hayatını kısıtlayan bir durumdur. O zaman bu sınırlı hayatta nasıl bunu keyifli hale dönüştürebiliriz bunun üzerine düşünmeliyiz. Bu süreçte teknolojik bir değişim yaşanacak. İnternet üzerinden dersler, konferanslar gibi örnekleri görüyoruz. Bunlarla birlikte teknolojinin getirdiği iletişim kavramı hayatımıza girmeye başladı. Bu süreçten psikolojik olarak olumsuz etkilenmemek için çoktandır yapmayı ihmal ettiğimiz hobileri, uğraşıları tekrar gündeme getirebiliriz. İnsanlar dönüp iç isteklerine tekrar bakmalıdır. Neleri önemsemedi bunları gözden geçirmelidir. Kitap okumaya daha fazla zaman ayırabiliriz ya da sevdiklerimizle telefonda daha çok konuşabiliriz. Yaşadıklarımızı, duygularımızı yazabiliriz. Bu yazdıklarımız, ileride bizlere yaşam biçimimize ait önemli bir anı olacaktır” dedi.

Virüse yakalanma kaygısıyla başa çıkma konusunda bireylere sakin olmaları önerisinde bulunan Prof. Dr. Osman Özdel, tüm bu yaşanılanların da bir süreç olduğunu unutmamak ve umudu diri tutmak gerektiğini vurguladı.

Salgından tedavi süreci sonrasında virüsü yenerek kurtulan bireylerin hastalar için önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özdel, iyileşen hastaların elde ettikleri başarıları diğer bireylerle paylaşmalarının kişilerin baş edebilme gücünü arttıracağını sözlerine ekledi.