Plazma, entübe hastalara hayat veriyor – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Plazma, entübe hastalara hayat veriyor

Plazma, entübe hastalara hayat veriyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 1 Ekim 2020 Perşembe - 16:50Güncelleme: 1 Ekim 2020 Perşembe - 16:50
Plazma, entübe hastalara hayat veriyor

Testi pozitif çıkan ve durumları kritik olan hastalara plazma yardımında bulunarak hayata döndüren bağışçılar, herhangi bir risk ve korkulacak bir şey olmadığını söyleyerek, bağış için çağrıda bulundu.

Coronavirüs tanısı konulan ve tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalar, testi pozitif çıkan ve durumu kritik olan hastalar için immün plazma bağışında bulunarak, onları hayata tutunmasını sağlıyor. Bağış yapacak kişi, önce gerekli testten geçiriliyor ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmadığında bağış gerçekleşiyor.

İYİLEŞTİ, BAĞIŞÇI OLDU

Plazma bağışında bulunmak için Güney Ege Kan Toplama Merkezine gelen Berkay Özyayla, “Coronavirüs sürecine öncelikle tat alma ve nefes darlığıyla şikayette bulundum. Doktorlar, kan tahlili ve ciğer filminin sonucuna göre hastaneye yatırdı. Bu süreç içerisinde kan değerlerine göre ilaç tedavisinde bulundular. Ortalama 7 ile 8 gün içerisinde bu süreci atlattım. Hafif atlatan kişiler olduğu söyleniyor ama benimki biraz ağır geçti” dedi.

Hastanedeki entübe hastaları gördükten sonra plazma bağışına karar veren Özyayla, “Yoğun bakıma giden entübe olan hastaları gördüm. Bu hastaların birçoğunun vefat ettiğini gördüm. Plazma bağışında bulunmamdaki amaç entübe durumundaki hastalarımıza fayda olmak içindi. Testi pozitif çıkan hastalarımızın entübe durumunda ki olan hastalara plazma vermeli" diye konuştu.

“ARTIK BENİM PLAZMA SONRASINDA İKİ TANE KAN KARDEŞİM OLACAK”

Yapacağı plazma bağışı sonra kan kardeşleri olacağını belirten Özyayla, “Artık benim plazma sonrasında iki tane kan kardeşim olacak. Tabiki her plazma sonrası iki kan kardeşim olacak. bu süre zarfında inşallah daha fazla plazma bağışında bulunarak kan kardeşlerimize kavuşacağım. Korkulacak herhangi bir şey yok. Kan bağışına bulunduğumuz gibi kan alıyorlar ve bu bir saatlik süre içinde gerçekleşiyor. Bu bir saatlik süre içerisinde alınan kanınız entübe durumunda olan hastalarımıza verilerek tekrardan hayata dönmeleri sağlanıyor. Plazmayı verebilecek olan herkesin vermesini istiyoruz. Çünkü entübe durumundaki olan hastaların acilen ailelerine kavuşmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"KANITLANMIŞ HERHANGİ BİR TEHLİKE YOK"

Plazma konusunda korkulacak bir şey olmayacağını belirten Dr Murat Erverdi ise, “Bu işlem esnasında zaten plazmayı verici olan kişiler bu tarz bağışa uygun olup olmama konusunda tıbbi açıdan sorgulanıyor ve çeşitli ölçümleri yapılıyor. Dolayısıyla alıcının bu konuda bir korkusu ya da olumsuz beklentisine yer yok. Aldığımız kişiye herhangi bir zararı var mı sorusuna cevap vermem gerekirse, alınan miktar kişinin yaşıyla, cinsiyetiyle, boyuyla, kilosuyla uyumlu olarak otomatik olarak hesaplanan bir miktar. Belli bir zaman dilimi aralığıyla alabiliyoruz. Halkımızı özellikle hastalığı geçiripte bağışık kalmış halkımızı davet ediyoruz. Kanıtlanmış herhangi bir tehlike yok. Olabilecek ufak tefek reaksiyonlar ise normal kan bağışı verirken de yaşanabilecek bazı reaksiyonlar kişilerdeki baş dönmesi veya kişinin kendini tolere edemeyeceği düzeydeyse eğer işlemi yarıda kesiyoruz ve hiç kimse kendini daha kötü hissetmeden buradan sağlıklı bir şekilde ayrılıyor” bilgilendirmesinde bulundu.