Lokal anestezi ile kalp kapağı değişti – D20Haber
08.05.2024, Çarşamba
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Lokal anestezi ile kalp kapağı değişti

Lokal anestezi ile kalp kapağı değişti

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Nisan 2017 Çarşamba - 10:46Güncelleme: 19 Nisan 2017 Çarşamba - 10:46
Lokal anestezi ile kalp kapağı değişti

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi’nde, lokal anestezi ile 78 yaşındaki bir hastanın kalp kapağı değiştirildi. PAÜ Hastanesi’nde ilk kez gerçekleştirilen bu operasyonla, Muğla’dan gelen Özgün Karaca, sağlığına kavuştu.

PAÜ Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Doğu Kılıç, ilk kez hasta uyutulmadan ve lokal anestezi altında bu uygulamayı yaptıklarını, Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu (TAVI) olarak adlandırılan bu yöntemin büyük önem taşıdığını belirtti.

TAVI yöntemiyle hastanın kasık bölgesinden girilerek aort kapağına ulaşıldığını ifade eden Doç. Dr. Kılıç, “Yaklaşık 20-25 dakika süren bir işlem ile aort kapağı değiştirilebiliyor. Göğüs kafesi açılmadığı için de risk, bu işlemde açık ameliyata yönteme göre daha az. Kasık bölgesinden yapıldığı durumlarda da, genel anestezi uygulanmadan yani narkozsuz yapılabiliyor. Biz de hastamızda bu işlemi uyutmadan ve lokal anestezi ile yaptık” dedi.

Bu yöntemin öncelikle kapak takılması için açık ameliyatı kaldıramayacak kadar yüksek riskli olan ya da açık ameliyatın yapılamayacağı hastalara önerildiğini söyleyen Doç. Dr. Kılıç, “Hastalar bize başvurduklarında, bu yöntemin hasta için uygun olup olmadığına titiz bir değerlendirme süreci sonunda kalp damar cerrahlarıyla beraber karar veriyoruz. Uygun görüldüğü takdirde işlem yapılıyor ve hastalar işlemden sonra iki gün içinde servise çıkabiliyor, ayağa kalkabiliyor ve dört ile beş gün içerisinde taburcu olabiliyor” diye konuştu.