Coronavirüs geçiren hastalarda saç dökülmesi arttı – D20Haber
17.04.2024, Çarşamba
13 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Coronavirüs geçiren hastalarda saç dökülmesi arttı

Coronavirüs geçiren hastalarda saç dökülmesi arttı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Şubat 2021 Salı - 14:02Güncelleme: 9 Şubat 2021 Salı - 15:50
Coronavirüs geçiren hastalarda saç dökülmesi arttı

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Nuran Aktekin, pandemi döneminde coronavirüs geçirmeye bağlı ve stres kaynaklı saç dökülmesinin arttığını bildirdi.

Cildiye Uzmanı Dr. Nuran Aktekin, pandemi sürecinde saç dökülmesi şikayetiyle dermatoloji polikliniklerine başvuruların sayısında artış görüldüğüne dikkat çekerek, “Yaşadığımız pandemi sürecinde biz dermatologlar bu durumla sıkça karşılaştık. Saçlarının dökülmesi şikayeti ile dermatoloji polikliniklerine başvuran hasta sayısında önemli bir artış olduğunu gözlemledik. COVID-19 enfeksiyonu geçiren ve iyileşen hastalarımızın bir kısmı, hastalık sonrası 3 ay içinde başlayan veya artan saçlarının dökülmesi şikayeti ile bize geldiler. Ülkemizde ve yurt dışında yapılan bilimsel çalışmalarda, COVID-19 enfeksiyonu sonrası, özellikle kadınlarda "qtelogen effluvium dediğimiz yaygın saç dökülmesi artmış durumda. Erkek tipi dökülme ve saçta para şeklinde açılmalar yapan saçkıran hastalığında artıştan bahseden yayınlar da mevcut” dedi.

Saç dökülme nedenleri arasında yaş, genetik, alınan ilaçlar, yapılan diyetler, hormon dengesizlikleri, romatizma, doğum, sıcak saç şekillendiriciler, hazır yiyeceklerle alınan zararlı maddelerin yanı sıra geçirilen enfeksiyonların da en sık gördükleri sebeplerden olduğunu anlatan Uz. Dr. Aktekin, COVID-19 enfeksiyonunun saç köklerine zarar verdiğini, izolasyaonda olmanın ve hareketsizliğin getirdiği stresin de saçların dökülmesine yol açtığını söyledi.

Saç dökülmesinde doğru beslenme ve tedavinin önemine de değinen Uz. Dr. Aktekin, “Tedavide protein ve demirden zengin beslenme önemli. Kırmızı et başta olmak üzere beyaz et, somon, yoğurt, yumurta, kuru baklagiller, koyu yeşil sebzeler, meyveler, badem, avakado yenmesini öneriyoruz. Beslenmesi yetersiz olanlarda ağızdan alınan saç destekleyici besin ve vitamin takviyeleri, saçlı deriye sürülen losyonlar, gerekiyorsa saç mezoterapi, prp gibi iğneyle uygulanan tedaviler kullanıyoruz. Bu dönemde psikolojik destek de önemli. İyi haber ise şu; bu durum dermatolog gözetiminde yapılan uygun tedaviyle 5-6 ayda genellikle düzeliyor” diye konuştu.