Kilolarından “obezite cerrahisi” ile kurtuldular – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Kilolarından “obezite cerrahisi” ile kurtuldular

Kilolarından “obezite cerrahisi” ile kurtuldular

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Temmuz 2018 Çarşamba - 12:49Güncelleme: 18 Temmuz 2018 Çarşamba - 12:49
Kilolarından “obezite cerrahisi” ile kurtuldular

Kilo problemiyle Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi’ne gelen 3 hasta, uygulanan “obezite cerrahisi” ile sağlıklarına kavuştu.

Obezite hastası olan ve 170 kiloya ulaşan Yıldız Örki, 115 kiloya uşan Meryem Yüksel ve kilolarından yakınan Ebru Işıkol, PAÜ Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Servisi’ne başvurdu. Yapılan musyene ve tetkikler sonrasında sindirim sistemine cerrahi müdahalede bulunulmasına karar verildi.

“Obezite cerrahisi” olarak bilinen “bariatrik cerrahi” ile karın bölgesine küçük deliklerle müdahalede bulunuldu. Dünyada en sık yapılan ve “tüp mide” diye bilinen “sleeve gastrektomi” veya “gastrik by-pass” olarak adlandırılan cerrahi müdahaleyle obezite hastaları, yakındıkları kilolarından kurtuldu. Yıldız Örki 170 kilodan 86 kiloya, Meryem Yüksel 115 kilodan 70 kiloya ve yüksek kilosunu gizleyen Ebru Işıkol ise 60 kiloya düştü.

“EN ETKİN TEDAVİ YÖNTEMİ”

PAÜ Hastanesi Obezite Cerrahi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Onur Birsen, bu ameliyatların ciddi anlamda kilosu olan hastalara uygulanan en etkin tedavi yöntemi olduğunu, sadece hastaya kilo verdirmekle kalınmadığını, aynı zamanda obezitenin yol açtığı şeker hastalığı, uyku apnesi, yüksek tansiyon, solunum bozuklukları, depresyon, iktidarsızlık, insülin direnci, kolesterol yüksekliği gibi ek hastalıkların da düzelmesini sağladığını belirtti.

Bu ameliyatlarda hastanenin tam teşekküllü ve 3. basamak yoğun bakım hizmetlerinin verilebilmesinin önem taşıdığına dikkat çeken Doç. Dr. Birsen, doğru ameliyat ile hastaların sağlıklı olarak kabul edilen kilo düzeyine 1-1,5 yıl gibi kısa bir sürede ulaştığını, PAÜ’de obezite ameliyatlarının 2008’den bu yana yapıldığını söyledi.