Ölümlerin %60’ı kalp damar hastalıkları nedeniyle – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Ölümlerin %60’ı kalp damar hastalıkları nedeniyle

Ölümlerin %60’ı kalp damar hastalıkları nedeniyle

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Mayıs 2023 Salı - 11:20Güncelleme: 9 Mayıs 2023 Salı - 11:21
Ölümlerin %60’ı kalp damar hastalıkları nedeniyle

Dünyadaki ölümlerin %60’ının kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşandığını söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Ülkü Aydın, kalp sağlığını korumak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Ülkü Aydın, kalp sağlığının korunması adına yapılması gerekenleri paylaştı. Her insanın kendi kendine alabileceği bazı önlemler ile kalp hastalıklarından korunmanın çok önemli bir detay olduğunu ifade eden Aydın, özellikle bağımlılık yapan tüketimlerden uzak durmak gerektiğini söyledi.

“KALP KRİZİ RİSKİ 2 KAT FAZLA”

Alkol, sigara ve karbonhidrad tüketiminden uzak durulması yönünde uyarıda bulunan Aydın, sigaranın kalp krizinin önlenebilen en sık nedeni olduğunu dile getirdi. Aydın, kalp krizi geçiren bir kişinin sigara içmeye devam etmesi halinde tekrar kalp krizi geçirmesi veya kalp krizinden ölmesi ihtimalinin normal birine göre iki kat fazla olduğunu aktardı.

"ALKOL TÜKETİMİNE DİKKAT"

Alkol tüketiminin artmasıyla vücuttaki şeker ve kolesterol metabolizmasında bozulmalar yaşandığını vvelirten Aydın, şunları söyledi:

“Alkol tüketimi arttıkça vücudumuzdaki şeker ve kolesterol metabolizmasında bozulmalar ortaya çıkmakta, bu da karaciğer üzerinde bir yük oluşturmaktadır. Bunun sonucunda oluşan yağlı karaciğer durumu da kalp hastalıkları riskini arttırmaktadır. Bir diğer bağımlılık yapıcı durum ise karbonhidrat tüketimidir. Günümüzde artık tek düze bir beslenme mevcut olup karbonhidrat, basit şeker, paketli gıdaların tüketimi giderek artmakta, bu da diyabet ve obezite riskini ortaya çıkarmaktadır. Bozulmuş kan şekeri ve bozulmuş kolesterol parametreleri, kalp hastalığı riskini giderek arttırmaktadır. Bu nedenle de karbonhidrat tüketimi yerine, sebze, lif tüketiminin arttırılması, kaliteli protein ve yağların tüketimi önemlidir.”

"UYKUNUZDAN FEDAKARLIK YAPMAYIN"

Uyku ve stres yönetiminin kalp sağlığı açısından önemli olduğuna vurgu yapan Aydın, “Vücudun kendini yenileyebilmesi, onarabilmesi için günde en az sekiz saat uyku mutlaka önemlidir. Uykunuzdan fedakarlık yapmayın” uyarısında bulundu. Yürüyüş ve yoga gibi aktiviteleri bireylerin hayatlarına dahil etmesi gerektiğini kaydeden Aydın, “Eğer stresinizi yönetemiyorsanız bu kan şekerinde bozulmalara neden olur, tansiyonunuzu arttırır, yükseltir. Eğer stres yönetiminde kötü iseniz destek alın, psikoterapi mutlaka öneriyorum. Doğa yürüyüşleri, yoga, meditasyon, ibadet, neye ilginiz varsa, bunları hayatınıza dahil edin. Hayatınıza dahil etmeniz gereken diğer şey ise; harekettir. Haftanın beş günü totalde haftalık 300 dakikaya denk gelecek şekilde tempolu yürüyüşü alışkanlık haline getirin” diye konuştu.