Hastalara yemek diye adeta zehir yedirmişler – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
13 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Hastalara yemek diye adeta zehir yedirmişler

Hastalara yemek diye adeta zehir yedirmişler

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Kasım 2017 Cuma - 17:21Güncelleme: 3 Kasım 2017 Cuma - 17:21
Hastalara yemek diye adeta zehir yedirmişler

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi’nde yemek ihalesiyle ilgili başlayan tartışma bir skandalı ortaya çıkardı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yaptığı denetimde, 2015 ve 2016 yıllarında hastalara verilen yemeğin sağlığa zararlı yağlarla pişirildiği belirlendi. İhale süreciyle ilgili tartışmalar üzerine düzenlediği basın toplantısında bunu doğrulayan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, yaşanan süreci “gıda terörü” olarak nitelendirdi.

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, CHP Milletvekili Melike Basmacı’nın meclis kürsüsünden yaptığı konuşmayla gündeme getirdiği “PÜAÜ Hastanesi yemek ihalesi” tartışmalarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Basmacı’nın konuyla ilgili yaptığı konuşmanın bir bölümünü dinleterek basın toplantısına başlayan Bağ, yemek ihalesinin neden yapıldığını, bu sürece nasıl gelindiğini ayrıntılarıyla anlattı.

Basmacı’nın üniversite olanaklarıyla 2016 yılında 5 milyon liraya yapılan yemeğin 2017 yılında 11 milyon liraya ihale edildiğini söyleyerek, “Pamukkale Üniversitesi’nin personel ve hastane yemekleri ihalesini 3 yıl için 33 milyon liralık teklif veren bir firma kazandı. Acaba 2017 yılında enflasyon ülkemizde yüzde 110 mu arttı, yoksa Pamukkale Üniversitesi’nden birileri 6 milyoncuk lirayı cebine mi koydu?” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Bağ, 2016 yılı maliyetinin 7 milyon 173 bin lira, bu yılın ilk 9 ayında 6 milyon 910 bin lira olduğunu, aynı maliyet artışıyla devam edildiğinde yıl sonunda rakamın 9 milyon 213 bin liraya yükseleceğini belirtti.

HER ŞEY SORUŞTURMAYLA BAŞLADI

Rektör Bağ, geçmiş yönetim döneminde personel, hasta ve hasta yakınlarına verilen yemek hizmetiyle ilgili Sağlık Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile Sağlık kültür Spor Daire Başkanlığı arasında protokol imzalandığını, verilecek öğle ve akşam yemekleri için Maliye Bakanlığı’ndan 83 personel kadrosu istendiğini, ancak bunların cevapsız kalmasına rağmen böyle bir kadro oluşturulduğunu, bir kişinin “izinsiz ve usulsüz 80 kişi çalıştırılıyor” şeklinde BİMER’e şikayette bulunduğunu, Maliye Bakanlığı bunu YÖKE’e bildirildiğini, YÖK Denetleme Kurulu’nun da işlem başlatmasıyla yaşananların ortaya çıktığını anlattı.

Hastalara yemek diye adeta zehir yedirmişler

“7 MİLYONCUK DAHA DÜŞÜK MALİYETLE İHALE EDİLDİ”

Bu gelişme üzerine yemek ihalesine çıktıklarını kaydeden Bağ, “Mevcut uygulama devam etseydi, yıllık yüzde 35-40 maliyet artışıyla 2020 yılında yemek maliyeti yıllık 40 milyon 245 bin liraya yükselecekti. Bizim yaptığımız ihalede 2020 yılındaki maliye 32 milyon 500 bin lira olacak. Sağlanan tasarruf 7 milyoncuk liradır. Kaldı ki üniversite bünyesinde pişirilen yemeğin doğal gaz gibi giderleri döner sermayeden değil eğitim öğretim için ayrılan bütçeden karşılanmıştır. İyi ki şikayet olmuş. Yoksa bunlar devam edip gidecekti. İncelemeler sürüyor. İçinden daha neler çıkacak bilmiyoruz” dedi.

YEMEKLERDE SAĞLIĞA ZARARLI YAĞLAR KULLANILMIŞ

Basın toplantısında Rektör Hüseyin Bağ’dan bir dönem hastalar ile yakınlarına yedirilen yemeklerle ilgili itiraf gibi açıklamalar da geldi. “Gıda terörü” olarak adlandırdığı bu süreçte yaşananları anlatan Bağ, yemeklerin pişirilmesinde kullanılan yağların sağlığa zararlı olduğunu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kontrolleri sonrası hazırlanan raporlara yansıdığını, bununla ilgili soruşturmanın devam ettiğini, nereye kadar giderse oraya kadar gidileceğini vurguladı.

“EVİ CAMDAN OLANLAR BANA TAŞ ATIYOR”

Bir soru üzerine kendisine yönelik suçlama ve iddialara da yanıtlayan Rektör Hüseyin Bağ, “Ben kerpiç bir evde yaşıyorum. Benim evimin duvarları kerpiç. Ama evinin duvarları cam olanlar bana taş atıyor. Onlar önce kendi evine baksın. Ben bundan sonra hasta ve yakınları ile öğrencilere verilen yemekte bunların yaşanmayacağının sözünü veriyorum” diye konuştu.