Güneş çarpmasından korunma yöntemleri – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Güneş çarpmasından korunma yöntemleri

Güneş çarpmasından korunma yöntemleri

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Temmuz 2022 Çarşamba - 15:00Güncelleme: 27 Temmuz 2022 Çarşamba - 16:44
Güneş çarpmasından korunma yöntemleri

Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklığının insan sağlığında yarattığı olumsuzluklara dikkat çekilerek, güneş çarpmalarına karşı uyarılarda bulunuldu. Güneş çarpmasına karşı neler yapılması gerektiği ve alınması gereken önlemler tek tek sıralandı.

Denizli’de yaz mevsiminin en sıcak günleri yaşanıyor. Dahası sıcaklık değerleri mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Bu da güneş çarpması gibi sağlık açısından olumsuzlukları beraberinde getiriyor.

GÜNEŞ ÇARPMASI NEDİR?

Denizli’de hava sıcaklığının 42 dereceye kadar yükseleceği uyarısında bulunan Meteoroloji, güneş çarpmasıyla ilgili de bilgilendirme yaptı.

Güneş çarpmasının, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlık olduğu, hemen müdahale edilse bile ölümcül olabildiği ya da kalıcı zararlar verebildiği belirtildi.

Aşırı sıcaklığın yanı sıra yüksek nem oranının da (%70’in üzeri) güneş çarpmasında etkili bir rol oynadığı, güneş çarpmasının özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikeli olduğu kaydedildi.

GÜNEŞ ÇARPMASININ EN SIK GÖRÜLDÜĞÜ SAATLER

Güneş ışınlarının ultraviyole, görünür ve enfraruj ışınlarından oluştuğu, insan sağlığı açısından en etkili ışının ultraviyole ışınlar olduğu ifade edilerek, yaz aylarında 11.00-15.00 saatleri arasının güneş çarpması açısından en riskli zamanlar olduğuna dikkat çekildi.

GÜNEŞ ÇARPMASININ BELİRTİLERİ

Güneş çarpmasının belirtileri “Hastanın ateşi 39-41 dereceye kadar çıkabilir. Davranış, anlama ve algılama bozuklukları oluşur. Kalp atışları düzensizdir. Şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma yapabilir” şeklinde sıralandı.

NASIL KORUNMALI?

Güneş çarpmasından korunmak için ise şu önerilerde bulunuldu:

-Mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, zorunlu olmadıkça 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır.

-Aşırı sıcaklarda gölgede bulunulmalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır.

-İnce, açık renkli bol elbiseler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır.

-İmkanlar ölçüsünde sık duş alınmalıdır.

-Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve bol bol sıvı tüketilmelidir.