Enerji içecekleriyle ilgili yeni tebliğ – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Enerji içecekleriyle ilgili yeni tebliğ

Enerji içecekleriyle ilgili yeni tebliğ

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Temmuz 2017 Çarşamba - 13:41Güncelleme: 5 Temmuz 2017 Çarşamba - 13:41
Enerji içecekleriyle ilgili yeni tebliğ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yayınlanan “Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği” ile enerji içeceklerinin satışına yeni düzenleme getirildi. Buna göre, spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içecekleri satılamayacak, reklamı yapılamayacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, enerji içeceklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasını sağlamak amacıyla hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği, 30 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu tebliğe göre, spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içecekleri satılamayacak, reklamı yapılamayacak. 18 yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satışı da yasaklandı. Tüketim yerlerinde doğrudan ya da dolaylı olarak enerji içeceği reklamına yer verilemeyecek.

Ayrıca enerji içecekleri son tüketiciye ambalaj bütünlüğü korunarak sunulmasının yanı sıra ürün etiketinde uyarı başlığı altında “Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir. Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diyabetliler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez. Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite öncesinde, sırasında veya sonrasında tüketilmemelidir. Günlük 500 ml’den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez” uyarısı bulunacak.

Bu tebliğe aykırı davrananlar hakkında 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ilgili maddelerine göre yaptırımlar uygulanacak.