Elinizle tuttuğunuzda 4-5 tel saç geliyorsa dikkat! – D20Haber
07.05.2024, Salı
13 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Elinizle tuttuğunuzda 4-5 tel saç geliyorsa...

Elinizle tuttuğunuzda 4-5 tel saç geliyorsa dikkat!

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 10 Ekim 2017 Salı - 12:27Güncelleme: 10 Ekim 2017 Salı - 12:27
Elinizle tuttuğunuzda 4-5 tel saç geliyorsa dikkat!

Özellikle kadınlar tarafından güzelliğin bir parçası olarak görülen, erkeklerde “kellik” sendromuna yol açan saçların dökülmesi endişe yaratır. Peki, saç dökülmesi normal midir? Yoksa bir hastalığın belirtisi midir? Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Hatice Nuran Uz Aktekin, günde 80 ile 100 tel saç dökülmesinin normal kabul edildiğini belirterek, ancak bir tutam çekildiğinde 4-5 tel saç geliyorsa buna dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Hatice Nuran Uz Aktekin, saç dökülmesinin çeşitli nedenleri olduğunu, ancak dökülmenin nedenlerine, kalıcı olup olmadığına, dökülmenin nasıl başladığına ve ilerleme gösterip göstermediğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kadınların saçlarını güzelliğin bir parçası olarak gördüğünü ve dökülme problemi yaşadıklarında erkeklere göre daha çok endişelendiklerini belirten Aktekin, şöyle devam etti:

“Günde 80- 100 tele kadar dökülme normal kabul edilir. Ancak bunu saymak pratik olmadığı için elimizle bir tutam saç çektiğimizde 4-5 tel saç geliyorsa bu önemlidir ya da saçların ayrıldığı çizgi genişlemeye başladıysa veya saçlı derimiz görünür hale geldiyse doktora gitmek gerekir. Saç dökülmesi saçların zamanla ve yaygın şekilde seyrelmesi şeklinde olabileceği gibi, saçkıran denilen saçlı deride yuvarlak-oval şekilli saçsız yamalar yapacak şekilde ve daha hızlı da olabilir. Kaş kirpikler ve vücut kılları da dökülebilir. Bir de androgenetik alopesi dediğimiz erkek tipi dökülme (kellik) vardır ki, erkeklerde en sık görülmekle birlikte kadınları da özellikle menopozdan sonra etkileyebilir ve ciddi psikososyal sorunlara yol açabilir.”

SAÇ DÖKÜLMESİNE YOL AÇAN ETKENLER

Saç dökülmesinin, dökülmeye yol açan etkeni belirleyip ona karşı bir önlem alındığında durdurulabileceğini kaydeden Cildiye Uzmanı Dr. Hatice Nuran Uz Aktekin, “Öncelikle hastaya sorular sorularak sebep bulunmaya çalışılır. Çok sıkı diyet yapmış mı? Kullandığı ilaçlar olmuş mu? Yakında bir ameliyat geçirmiş mi? Doğum yapmış mı? Kimyasal maddelere sıkça maruz kalmış mı? Örneğin saç boyası, saç şekillendiriciler ya da adet düzeni nasıl gibi. Ve tabi stres faktörü de oldukça önemlidir. Ayrıca guatr, yumurtalık kistleri, romatizmal hastalık, iltihaplı barsak hastalığı, kanser ya da kemoterapi almış mı bunlara bakılır. Tedavi ise nedene yönelik yapılır. Bazı durumlarda tedavi uzun süreler alabilir, dönemsel ya da sürekli olabilir. Hastalar sabırlı olmalıdır ve saç tedavisi mutlaka Dermatologlar tarafından yapılmalıdır” dedi.