Dr Kurgan: Burun tıkanıklığı alerjik astım solunum yolu hastalıklarına neden olabilir – D20Haber
23.04.2024, Salı
15 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Dr Kurgan: Burun tıkanıklığı alerjik astım...

Dr Kurgan: Burun tıkanıklığı alerjik astım solunum yolu hastalıklarına neden olabilir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Nisan 2023 Perşembe - 14:38Güncelleme: 13 Nisan 2023 Perşembe - 14:41
Dr Kurgan: Burun tıkanıklığı alerjik astım solunum yolu hastalıklarına neden olabilir

Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Vildan Kurgan, nefes almayı zorlaştıran burun tıkanıklığının tedavi edilmediğinde alerjik hastalıklara neden olabileceği uyarısında bulundu.

KBB Uzmanı Op. Dr. Vildan Kurgan, burun tıkanıklığının nefes almayı zorlaştırdığını, kaliteli bir gün ve uyku süreci geçirmeyi olanaksız hale getirdiğini belirtti. Halk arasında basit bir rahatsızlık gibi görülen burun tıkanıklığının ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Kurgan, şöyle devam etti:

“Alerjiye bağlı olarak meydana gelen burun tıkanıklıkları, tedavi edilmediği takdirde alerjik astım gibi solunum yolu hastalıklarına neden olabilir. Genel olarak halk arasında çok basit sanılan, fakat hayat kalitesini sekteye uğratarak ciddi olumsuzluklara sebep olan burun tıkanıklığı, gribal enfeksiyon, mevsim geçişi veya yapısal sorunlardan kaynaklı olarak hem çocuklarda hem de yetişkin bireylerde meydana gelebilmektedir. Eğer beraberinde ciddi problemler getiren ve sürekli yinelenen bir burun tıkanıklığı varsa, vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı ve gerekli tedavi başlanmalıdır.”

Soğuk algınlığı, grip ya da sinüzit benzeri enfeksiyonlar ve alerjilerin burun tıkanıklığının sık görülen nedenlerinden olduğunu kaydeden Kurgan, “Genel olarak nedenleri sinüzit, nazal septum deviasyonu, burun eti, konka şişmeleri, alkol tüketimi, soğuk algınlığı, mevsim geçişleri, baharatlı besinler, burunda yabancı nesne, grip, gebelik ve uyku apnesidir. Burundan nefes alamayan birey, nefes almak için ağzını kullanır. Bu durumda geceleri ağzı açık bir biçimde uyuma ve beraberinde horlama atakları gözlemlenebilir. Kalitesiz uyku sonucunda sürekli yorgunluk ve halsizlik hali de olabilmektedir. Bunların haricinde ağız kuruluğu, burunda filtrelenemeyen hava sebebiyle boğaz enfeksiyonları görülebilecek belirtiler arasındadır. Ayrıca burun tıkanıklığı ve akıntısına, çoğunlukla burunda kuruluk ve kaşıntı ile hapşırma gibi durumlar eşlik etmektedir” dedi.

Burun tıkanıklığına karşı evde uygulanabilecek yöntemlere de değinen Kurgan, “Zencefil, nane, tarçın ve zerdeçal gibi bitki çaylarını tüketmek, tıkanıklığın azaltabilir. Tütün ürünlerinin kullanımı veya pasif içicilik, burun tıkanıklığını tetikleyen etkenler arasında yer almaktadır. Bu sebeple sigara içilen mekanlarda bulunmamaya özen göstermek gerekmektedir. Tuzlu su (serum fizyolojik) burun tıkanıklığının açılması için birebirdir. Denize girilebilir veya evde bir bardak suya birazcık sofra tuzu eklemek suretiyle kendi tuzlu suyunuzu yapıp, burnunuza çekebilirsiniz. Bol su tüketmek, burun mukozasının nemli kalması için elzemdir. Klima veya kalorifer hava kuruluğuna sebep olduğu için bu gibi ortamlarda bulunmak, burun içi kuruluğu ve buna bağlı biçimde gelişen burun tıkanıklığı sorunlarına yol açabilmektedir. Bulunduğunuz ortamda buhar makinesi veya kaynar su bulundurarak, burun tıkanıklığı sorununun önüne geçebilirsiniz” önerilerinde bulundu.