Dr Urem’den çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirecek öneriler – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
9 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Dr Urem’den çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirecek...

Dr Urem’den çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirecek öneriler

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Eylül 2021 Çarşamba - 14:44Güncelleme: 8 Eylül 2021 Çarşamba - 14:44
Dr Urem’den çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirecek öneriler

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Ozan Urem, düzenli uyku ve beslenmenin çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirterek, ebeveynlere önerilerde bulundu.

Uzun bir aranın ardından yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte okullarına kavuşan öğrencilerde büyük bir sevinç yaşanırken, ebeveynler “çocuğum hastalanır mı, hastalanırsa ne yaparım, bunu azaltmak için neler yapmayalım?” gibi sorulara yanıt aramakla meşgul.

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Ozan Urem, konuyla ilgili açıklamasında, her çocuğun yılda 6-8 kez grip, nezle, kısa süreli ishal gibi antibiyotik kullanmayı gerektirmeyecek komplike olmayan enfeksiyonlar yaşayabileceğini dikkat çekti. Urem, “Şehir değiştirme, yeni okula başlama gibi durumlarda bu sayı yılda 8-10’a kadar çıkabilir ama antibiyotik kullanmayı gerektirecek enfeksiyon sayısı yılda ikinin üstündeyse veya yılda birden fazla bronşit, zatürre, sinüzit, orta kulak yolu enfeksiyonu yaşıyorlarsa mutlaka bir çocuk hekimi tarafından bağışıklık sistemine yönelik olarak değerlendirilmesi gerekir” dedi.

“MASKE VE HİJYEN ÖNEMLİ”

Hastalıklardan korunmak için maske, el hijyeni ve temizlik kurallarına uyulmasının önemini vurgulayan Urem, el hijyenine dikkatin azami seviye çıktığı ve maske kullanımın yoğun olduğu son 1,5 yılda çocukların hastalanmasının azalmasında önemli payı bulunduğunu kaydetti.

DÜZENLİ UYKUYA DİKKAT!

Düzenli uykunun önemine işaret eden Dr Urem, “Çocukların uyku düzenlerinin olması, günde en az 8-10 saat civarında kaliteli gece uykusu uyumaları da bağışıklık sistemini destekleyecek maliyetsiz ve basit bir yöntemdir. Bu yöntemi uygulayarak aynı zamanda çocuklarınızın ulaşabileceği maksimum boya sahip olmalarını da desteklemiş ve okul başarılarını da arttırmış olacaksınız” ifadelerini kullandı.

“D VİTAMİNİ GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DÜZENLEYİCİSİDİR”

Beslenmenin önemini de dile getiren Urem, “Bağışıklık sistemini destekleyecek bir diğer yol ise çocukların taze sebze ve meyveleri bol miktarda tüketmeleridir. Bu sayede alacakları vitaminlerle bağışıklık sistemi desteklenecektir. Ayrıca çocuğunuzun son bir yıl içinde D vitamini düzeyi ölçülmediyse ölçülmeli, D vitamini kullanımına engel bir durum yoksa, eksiklik varsa yerine koyma tedavisi, normal düzeydeyse idame tedavisi kış dönemi boyunca uygulanmalıdır. Unutulmamalıdır ki D vitamini güçlü bir bağışıklık sistemi düzenleyicisidir. Bu süreçte çocuklarımızı korumada kullanacağımız bir diğer önemli silah ise tüketimine engel bir durum yoksa baldır. Yapılan araştırmalarda balın iyi bir bağışıklık sistemi destekleyicisi olduğu görülmüş ayrıca balın öksürüğü anlamlı derecede azalttığı ortaya çıkmıştır. Çocuğunuzun yaşadığı solunum yolu enfeksiyonlarında bal ve bol su tüketiminin başyardımcılarınızdan olduğunu mutlaka hatırlamalısınız. Aynı zamanda bir yaş altı çocukların asla bal yememesi gerektiği de unutulmamalıdır. Önerilecek başka bir doğal yöntem ise yapılan araştırmalarda bağışıklık yanıtını kuvvetlendirdiği saptanan ve bol miktarda C vitamini içeren kara mürverdir. Kara mürver kullanımına engel olmayan çocuklarınıza kullandırarak faydasını görebilirsiniz” diye konuştu.