“Hızlı kilo verdiren medyatik diyetlere dikkat” uyarısı – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. “Hızlı kilo verdiren medyatik diyetlere dikkat”...

“Hızlı kilo verdiren medyatik diyetlere dikkat” uyarısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Temmuz 2020 Perşembe - 15:07Güncelleme: 2 Temmuz 2020 Perşembe - 15:08
“Hızlı kilo verdiren medyatik diyetlere dikkat” uyarısı

Merkezefendi Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyeni Hüdanur Ulutürk, Hüdanur Ulutürk, için uygulanacak medyatik diyet programlarının sağlık açısından problemler yaratabileceği uyarısında bulundu.

Coronavirüs döneminde evde kalınan sürenin artmasıyla alınan kiloların verilmesi için çeşitli diyetler uygulanıyor. Ancak, kilolardan hızla kurtulmak için uygulanacak diyet programlarının sıkıntı yaratabileceğini gözardı etmemek gerekiyor. Kilo vermede çok başvurulan düşük kalorili, tek gıdalı sağlıksız ve medyatik diyet programlarına karşı uyarılarda bulunan Merkezefendi Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyeni Hüdanur Ulutürk, hızlı kilo verme isteğinin sağlıksız uygulamaların yapılmasına neden olabildiğine dikkat çekti.

“HIZLI KAS VE SU KAYBI”

Dengeli beslenmeyle zayıflamanın önemini vurgulayan Ulutürk: “Özellikle sıkı egzersiz ile birlikte uygulanan çok düşük kalorili diyetlerin, tek gıda diyetlerinin, yetersiz ve dengesiz beslenme programlarının bireylerin vücut analizlerinde sağlıksız sonuçlara sebep olduğu bilinmektedir. Bu programlar sonucunda, bel çevresinde ve yağ oranında bir değişme olmadan hızlıca kas ve su kayıpları meydana gelmektedir. Bireylerin vücut direncini azaltan, ilerleyen dönemde farklı kronik hastalıklara temel oluşturan, yo-yo sendromu ile hızlıca verilen kiloların tekrar hızlı ve kalıcı artışına sebep olan sağlıksız beslenme programlarının yerine, yeterli ve dengeli beslenme programları desteklenmelidir. Hızlı kilo kaybının yerine ise kontrollü kilo kaybı hedeflenerek ömür boyu sağlıklı beslenme bilinci oluşturulmalıdır” dedi.

SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Sağlıklı bir beslenme programında neler olması gerektiği konusunda da bilgi veren Diyetisyen Ulutürk, “Sağlıklı beslenme programında; karbonhidrat, protein ve yağın tüketim düzeyinin dengeli olması, posa, vitamin, mineral ve antioksidanın yeterli alımı etkin rol oynar. Savunma mekanizması elemanlarından olan antikorların işlevini gerçekleştirebilmesi ve kasların gelişiminin sağlaması adına et, peynir, yumurta, süt, yoğurt, kefir ile kaliteli protein alımı sağlanmalıdır. Enerji metabolizmasının başlıca kaynağı olan karbonhidratın yeterli düzeyde alımı sağlıklı bir beslenme programında büyük önem taşır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek adına lif oranı yüksek sebze, meyve, tahıllı ürünler ve kurubaklagiller ile bağırsak florası desteklenmelidir. Şeker, yağ ve tuz içeriği yüksek besinlerin tüketimi sınırlandırılmalı, metabolizmanın sağlıklı bir şekilde işleyişini sağlamak, hâlsizlik ve yorgunluğu en aza indirebilmek için en az 10-12 bardak su içilmelidir. Düzenli fiziksel aktivite ile desteklenen sağlıklı beslenme programı sonucunda, ömür boyu kontrollü kilo aralığı ve güçlü bağışıklık sistemi sağlanarak beden sağlığını korumak mümkündür” diye konuştu.