Gazetecilerden organ bağışı – D20Haber
17.05.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Gazetecilerden organ bağışı

Gazetecilerden organ bağışı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Nisan 2019 Cuma - 14:36Güncelleme: 12 Nisan 2019 Cuma - 14:36
Gazetecilerden organ bağışı

Denizli’de görev yapan medya mensupları, İl Sağlık Müdürlüğü’nün “Her Bağış Yeni Bir Hayat” projesiyle ilgili çağrısına karşılıksız bırakmadı ve organ bağışında bulundu.

İl Sağlık Müdürlüğü ve Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC), basın mensuplarını kahvaltıda buluşturdu. Kahvaltıya İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, DGC Başkanı Osman Nuri Boyacı, basın mensupları, İl Sağlık Müdürlüğü Hizmet Başkanları katıldı.

Kahvaltının ardından organ bağışıyla ilgili bilgileri paylaşan Öztürk, ülkemizde organ bağışının düşük olduğunu, organ nakliyle yaşamlarını sürdürmeleri mümkün olan hastaların bu nedenle hayatlarını kaybettiğini, halen 26 bin 144 hastanın organ bağışı beklediğini belirtti.

2018’DE 15 ORGAN BAĞIŞI

Organ bağışı konusunda Denizli verileriyle ilgili de bilgi veren Öztürk, “2018 yılı verilerimizi baz aldığımızda hastanelerimizin yoğun bakımlarında 45 beyin ölümü tespiti yapıldığını ve bunlardan 15’inin organlarının bağışlandığını gördük. Hiç organ bağışını bilmeyen, yaşamı boyunca bu konuda fikri olmayan kişileri, beyin ölümü gerçekleştiğinde yakınlarının organlarını bağışlamaya ikna etmek hiç de kolay bir şey değil. ‘Denizli olarak yüzde 100 başarıyı sağlayabilmek ve tespit ettiğimiz beyin ölümlerinin hepsinde ya da büyük çoğunluğunda organ bağışı alabilmek istiyorsak, bu konuda halkımızı bilgilendirmeli ve farkındalık yaratabilmeliyiz’ dedik. Bu hedefle yola çıktık ve organ bağışına dikkat çekmek, konunun önemini vatandaşlarımıza anlatmak için ‘Her Bağış Yeni Bir Hayat’ projesini hayata geçirdik” ifadelerini kullandı.

ETKİNLİKLER YIL BOYU SÜRECEK

Hayata geçirdikleri projeyle vatandaşları sağlığında organ bağışına yönlendirmenin çabası içinde olduklarını anlatan Öztürk, “Mart ayında başlattığımız bu proje kapsamında şu ana kadar toplam 2 bin kişi organ bağışında bulunarak kartlarını teslim aldı. Ayrıca Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’yle birlikte Kredi Yurtlar Kurumu’nun önünde stant açarak üniversite öğrencilerinden organ bağışı alacağız. İl merkezinde vatandaşlarımızın yoğun olduğu AVM’lerde stantlar kurarak broşürler ile organ bağışını anlatıp canlı organ bağışı alacağız. Billboardlarda, Denizli’nin farklı bölgelerinde organ bağışı ile ilgili görsellerin yayınlanması, Denizlispor maçları öncesi ayda bir, stadyumda futbolcuların maça pankart açarak çıkması, açılan stantlarda organ bağışı ile ilgili broşür, araba kokusu ve bez alışveriş çantalarının dağıtılması, stant ve hastanelere afişler asılması gibi farkındalık etkinlerimiz yıl boyu devam edecek. Önümüzdeki aylarda organ bağışı bekleyen, nakil olmuş ve bağışta bulunmuş kişilerin, yine hekimlerimizin ve din görevlisinin katılımları ile Organ Bağışı Farkındalık Paneli düzenleyeceğiz” dedi.

Haberin DevamıReklam




ORGAN BAĞIŞI NASIL YAPILIYOR?

Organ naklinin canlı donörden veya kadavra donörden yani beyin ölümü tespit edilen kişilerden yapıldığını, bu nedenle kişinin evde, sokakta değil yoğun bakım servisinde vefat etmesi halinde naklin tıbben uygun olacağını ifade eden Uz. Dr. Berna Öztürk, şunları kaydetti:

“Ülkemizde kalp, böbrek, karaciğer, pankreas, kemik ve kemik iliği, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, tendon, kol ve deri nakli yapılabilmektedir. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilmekle birlikte kişinin yaşlı veya çok genç olması, süregelen sağlık sorunları, alkol ve sigara alışkanlığı olması organ bağışında bulunmasında bir engel değildir. Ülkemizde en büyük problem hastanın beyin ölümü gerçekleştikten sonra aile görüşmesinde ailenin ’Acaba yaşarken ister miydi?’ sorusu ve ikilemde kalması. Birçok aile bu yüzden organ bağışını kabul etmeyebiliyor. Fakat kişi yaşarken organ bağışında bulunur ve bu kararlarını aileleri ile paylaşırsa bu ikilem çok yaşanmıyor. Vatandaşlarımız organlarını bağışlamak için Müdürlüğümüze, hastanelere, organ nakli yapan merkezlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olabilirler. Ayrıca E – Nabız üzerinden de organ bağışında bulunabilirler.”

BOYACI: GAZETECİLER OLARAK DESTEK VERDİK

DGC Başkanı Osman Nuri Boyacı ise, İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’e organziasyon için teşekkür ederek, “Organ bağışı toplumsal anlamda çok önemli bir konu. Çünkü binlerce kişi çeşitli rahatsızlıklarından dolayı organ bekliyor. Bu anlamda hepimizin organlarını bağışlamasının önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Biz de Denizli Gazeteciler Cemiyeti olarak İl Sağlık Müdürlüğünün başlatmış olduğu bu farkındalık projesine destek vermek istedik. Bugün burada birçok gazeteci arkadaşımız ile birlikte organlarımızı bağışladık. Buradan tüm Denizli halkımızı da bu projeye destek vermeye ve organ bağışında bulunmaya davet ediyoruz. İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’ü ve ekibini bu duyarlı kampanyaları için kutluyor, istedikleri bağış sayısına ulaşacaklarına inancımı da yineliyorum” diye konuştu.

ÖZTÜRK’E PLAKET

Konuşmaların ardından DGC Başkanı Osman Nuri Boyacı, İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’e bir plaket vererek, Denizli gazetecileri adına desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Kahvaltı sonrası basın mensuplarından organ bağışı alınarak kartları teslim edildi.