Sağlıklı hayat merkezleri ile sağlıklı yaşam – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Sağlıklı hayat merkezleri ile sağlıklı yaşam

Sağlıklı hayat merkezleri ile sağlıklı yaşam

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Ağustos 2022 Çarşamba - 17:06Güncelleme: 3 Ağustos 2022 Çarşamba - 17:33
Sağlıklı hayat merkezleri ile sağlıklı yaşam

Denizli’de birinci basamak sağlık hizmetlerini geliştirmenin yanı sıra, bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmayı hedefleyen sağlıklı hayat merkezleri faaliyetlerine devam ediyor.

Bünyesinde KETEM, sigara bırakma polikliniği, sağlıklı beslenme danışmanlığı, gebe bilgilendirme sınıfı, koruyucu ağız ve diş sağlığı ünitesi, psikolojik danışmanlık, spor ve eğitim salonları gibi birimleri bulunduran sağlıklı hayat merkezleri, sağlık sorunlarına karşı bireyleri ve toplumu korumayı amaçlıyor.

Bu hizmetlerden yararlanmak için aile hekimlerinden ya da bizzat sağlıklı hayat merkezine giderek randevu alınabiliyor. Sağlıklı hayat merkezi bünyesinde verilen hizmetler şöyle:

Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri: Pamukkale Sağlıklı Hayat Merkezinde Diş Hekimi Müge Bingül tarafından, koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetleri kapsamında diş fırçalama, diş ipi kullanımı, varsa protezlerinin bakımı ile ilgili bilgiler verilip ağızdaki çürük, eksik, problemli dişlerin tespiti, tedavi planı ve neler yapılabileceği konusunda ayrıntılı bilgi veriliyor.

KETEM: Pamukkale Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM Biriminde görevli Dr Tülay Alan tarafından, 40 yaş üstündekilere 2 yılda bir, serviks kanseri için 30 yaş üstündekilere 5 yılda bir, kolon kanseri için 50 yaş üstündekilere 2 yılda bir kanser taramalarını yapılıyor. Şüpheli bulunan hastalar, teşhis merkezi olan Denizli Devlet Hastanesine edilerek, uzmanlarca değerlendirilmesi sağlanıyor.

Sigara Bırakma Polikliniği: Pamukkale Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniğinde muayene ve değerlendirmeleri yapılan hastaların tedavilerine karar veriliyor. Psikososyal destek için psikologlar, egzersiz programları için fizyoterapistler, olası diyet programları için diyetisyenler hastalara destek sağlıyor. Bırakma tedavileri için kullanılan ilaçlar devlet tarafından ücretsiz olarak hastalara ulaştırılıyor.

Evlilik Öncesi Danışmanlık Birimi: Pamukkale Sağlıklı Hayat Merkezinde, yabancı uyruklular ve ildeki aile hekimlerine kayıtlı olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının evlilik işlemlerinde sorun yaşamamaları için talasemi ve bulaşıcı hastalık kan testlerini yapılıyor. Ayrıca üreme ve cinsel sağlığın geliştirilmesi, talasemi ve SMA gibi konularda bilgilendirmede bulunuluyor.

Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi: Sağlıklı bireyler ve hastalar için yaş, cinsiyet ve özel diyet gerektiren durumlara göre klinik rehberlerden de yararlanılarak, beslenme programları hazırlanıyor, danışmanlık, tedavi ve izleme değerlendirme hizmeti sunuluyor.

Fiziksel Aktivite ve Fizyoterapi Birimi: Fiziksel aktivite ve fizyoterapi hizmetleri verilerek, sağlıklı bir toplum ve sağlıklı yaşlanma amaçlanıyor. Sağlıklı ve hasta bireyler üzerinde yapılan tüm çalışmalarla bilinçli bir toplum oluşturulmasına katkıda bulunuluyor.

Psikolojik Danışmanlık Birimi: Merkezde nitelikle olarak bireysel psikolojik danışmanlık, çift danışmanlığı, aile danışmanlığı, madde bağımlıları ve ailelerine yönelik danışmanlık hizmeti veriliyor.

Sosyal Hizmet Danışmanlığı Birimi: Sağlık hizmeti alan dezavantajlı hasta gruplarının ve yakınlarının yaşadıkları ihmal, istismar, aile içi şiddet, madde bağımlılığı gibi sosyal sorunlar ile ekonomik sorunlarının zamanında çözümlenebilmesi amacıyla uygun sosyal hizmet müdahalesini belirlenip, gerektiğinde ilgili birim ve yetkililere yönlendiriliyor.

Çocuk Gelişimi Danışmanlık Birimi: Birimde 0-18 yaş arası normal gelişim gösteren, gelişimsel risk altında olan veya özel gereksinimli bireylere yönelik gelişimsel değerlendirmeler yapılarak; destek, takip ve yönlendirme hizmeti gerçekleştiriliyor.

Çocuk, Ergen ve Kadın Üreme Sağlığı Birimi: Kadın üreme sağlığı, doğum öncesi ve sağlıklı gebelik süreci, gebelikte emzirme, bebek bakımı, aile planlaması gibi konularda danışanlara eğitimler veriliyor.