Denizli’de organ bağışında düşüş yaşandı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Denizli’de organ bağışında düşüş yaşandı

Denizli’de organ bağışında düşüş yaşandı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Ocak 2021 Çarşamba - 12:30Güncelleme: 6 Ocak 2021 Çarşamba - 12:30
Denizli’de organ bağışında düşüş yaşandı

Denizli İl Sağlık Müdürlüğünce 2019 yılında organ bağışını arttırmak amacıyla başlatılan Her Bağış Yeni Bir Hayat Projesi kapsamında, 2020’de bin 393 kişi organ bağışında bulundu. 2019 yılında en çok organ bağışının yapıldığı il olan Denizli, bu rakamla 2020’de 6’ıncı sıraya geriledi.

Organ nakli bekleyen hasta sayısının artmasına karşın, organ bağışı oranlarının düşük seviyelerde kalması üzerine harekete geçen İl Sağlık Müdürlüğü, 2019 yılında  Her Bağış Yeni Bir Hayat Projesi’ni hayata geçirdi.

 Proje kapsamında il merkezi ve ilçelerdeki kamu kurumlarında, belediyelerde, pazaryerlerinde, alışveriş merkezlerinde açılan stantlar ile vatandaşlar organ bağışına davet edildi. İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk yapatığı açıklamada, 2020 yılında bin 393 kişinin organ bağışında bulunduğunu, Denizli’nin bu rakamlarla en çok bağış yapılan 6’ıncı il konumunda yer aldığını açıkladı.

Pandeminin etkisiyle organ bağışı oranında düşüş yaşandığını belirten Öztürk, “Organ nakli, tedavisi sadece nakil ile mümkün olan organları hasar görmüş hastalarda büyük umut ışığı olmaktadır. Denizli’de organ bağış sayısının az olmasından yola çıkarak başlattığımız proje ile organ bekleyen hastalara umut olmak istedik. Denizlili vatandaşlarımız da başlattığımız projeye kayıtsız kalmayarak Denizli’yi 2019 yılında Türkiye’de en çok bağış yapılan il konumuna getirmişti. 2020 yılında pandeminin de etkisiyle bağış sayıları ister istemez düştü. Bin 393 vatandaşımız organ bağışında bulunarak İzmir, İstanbul, Balıkesir, Manisa ve Kocaeli’den sonra en çok bağış yapılan 6. il olduk. Rakamlarımız yeterli mi? Tabiî ki değil. Biz organ bağışı konusundaki duyarlılığımıza, farkındalık çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bağışta bulunmayan tüm vatandaşlarımızı da organ bağışında bulunarak umut ışığı olmaya davet ediyorum” dedi.