Safra kanalındaki taş ve çamurdan kurtuldu – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Safra kanalındaki taş ve çamurdan kurtuldu

Safra kanalındaki taş ve çamurdan kurtuldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Şubat 2024 Perşembe - 12:43Güncelleme: 29 Şubat 2024 Perşembe - 12:44
Safra kanalındaki taş ve çamurdan kurtuldu

Denizli Devlet Hastanesine karın ağrısı ve kusma şikayetiyle gelen yaşlı kadın, ERCP (endoskopik retrograd kolanjio-pankreatografi) uygulamasıyla safra kanalındaki taş ve çamurdan kurtuldu.

Bulantı, kusma, karın ağrısı, ve ateş yüksekliği şikayetiyle Denizli Devlet Hastanesi Acil Servisine gelen 89 yaşındaki Havane Avcık’ın yapılan tetkiklerinde safra yolunda taş ve çamur bulunduğu belirlendi.

 

Safra yolu, karaciğer ve pankreas hastalıklarının tedavisinde önemli bir yeri olan ve açık cerrahi işleme gerek kalmadan uygulanan ERCP, yöntemiyle sağlığına kavuşturuldu.

İleri endoskopik işlemi gerçekleştiren Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mustafa Gürkan Haytaoğlu, uygulanan tedaviyi şöyle anlattı:

“ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİNDEN KURTULDU”

“Kadın hasta; bulantı, kusma, karın ağrısı, ve ateş yüksekliği nedeniyle acil servisimize başvurdu. Yapılan tetkiklerinde safra kanalında taş, çamur, darlık olabileceğini düşündük. Bunun için hastaya Manyetik Rezonans Kolanjiyopankreatografi (MRCP) çektirdik. MRCP’de safra kanalında 4-5 adet 1 cm üzerinde taş olduğunu tespit ettik. Sonrasında hastayı servise yatırarak ekibimizle ERCP yapmaya karar verdik. Hasta ve hasta yakınlarına işlemin detaylarını, endikasyonlarını ve olabilecek komplikasyonlarını anlattık. Hasta yakınlarından onay aldıktan sonra, anestezi uzmanı da sedasyon verebileceğini onayladı ve hastayı ERCP Ünitesine aldık. Yan görüşlü endoskop ile safra kanalının ince bağırsağa açılan yerine ulaşıp gerekli kesileri, genişletmeleri yaparak taş ve çamurları çıkardık. Hastanın iltihabını kurutarak çoklu organ yetmezliğine gitmesini önlemiş olduk.”

Haytaoğlu, benzer şikayetlerle geçen yıl hastaneye gelen 260 hastanın ERCP ile tedavisini yaparak sağlıklarını kavuşturduklarını, hastaların 18 ile 96 yaş arasında değiştiğini sözlerine ekledi.