Denizli’de Gazetecilere ücretsiz göz taraması yapıldı – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Denizli’de Gazetecilere ücretsiz göz taraması yapıldı

Denizli’de Gazetecilere ücretsiz göz taraması yapıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Temmuz 2018 Perşembe - 18:00Güncelleme: 26 Temmuz 2018 Perşembe - 18:05
Denizli’de Gazetecilere ücretsiz göz taraması yapıldı

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’ nedeniyle basın mensuplarına yönelik kahvaltı düzenlendi. Kahvaltıdan sonra Denizli Devlet Hastanesi Göz Polikliniği’nde basın mensuplarına göz taraması yapıldı.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ve Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC), Denizli’de görev yapan basın mensuplarını kahvaltıda buluşturdu. İl Sağlık Müdürlüğü yemekhanesinde düzenlenen kahvaltıya Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, DGC Başkanı Osman Nuri Boyacı, Denizli’de görev yapan basın mensupları katıldı. İlçelerde başlatılan göz tarama projesi sonuçları ve il geneli kanser tarama sonuçlarının da ele alındığı kahvaltı sonrası, basın mensuplarına Denizli Devlet Hastanesi Göz Polikliniği’nde göz ölçümü ve taraması yapıldı.

“37 BİN ÖĞRENCİ GÖZ TARAMASINDAN GEÇİRİLDİ”

Denizli İl Sağlık Müdürü Öztürk, yaptığı konuşmada, hizmetlerin vatandaşa aktarılması açısından basının gücünün önemli olduğunu belirterek, “2015 yılında Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği dönemimizde Milli Eğitim Müdürlüğümüzle işbirliği içinde başlattığımız, 2018 yılında ise İl Sağlık Müdürlüğü olarak devam ettirdiğimiz göz taramalarını 15 ilçede yaptık. 37 bin 841 öğrencimizi taramadan geçirdik. Bu taramalar ile öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 10‘unda göz rahatsızlığı tespit ettik. Yüzde 6.5’ine ise ilk defa gözlük verdik” dedi.

“TARAMAYI VATANDAŞIMIZIN AYAĞINA GÖTÜRECEĞİZ”

Kanser eğitim ve tarama çalışmalarıyla da farkındalık oluşturduklarını ve erken evrede kanser vakaları tespit ettiklerini anlatan Öztürk, “İlimizde Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde bu yılın ilk 6 ayında 21 bin 873 meme kanseri, 18 bin 777 rahim ağzı kanseri ve 27 bin 106 kolon kanseri taraması yaptık. Bu taramalar sonucu 28 kişide meme kanseri, 17 kişide rahim ağzı kanseri erken evrede tespit edilerek tedavilerine başlandı. Bu taramalarda Denizli olarak Türkiye ortalamasının çok üzerindeyiz. Oranlarımızın bu denli yüksek olmasında nisan ayında Sağlık Bakanlığı tarafından Denizli’ye gönderilen Pembe Prenses isimli mobil kanser tarama TIR’ının da etkisi çok büyük. Çivril, Çardak, Acıpayam ve Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptığımız taramalarda, mamografi filmleri okunan 3 bin 36 kadından 156 şüpheli olgu, ileri tetkik ve tedavi için üst merkezlere sevk edilerek 5 tanesinde malign kitle tespit edildi. Yine kolon kanseri taraması yapılan 858 kişiden şüpheli değerlendirilen 16’sı ve rahim ağzı kanseri taraması yapılan 612 kişiden şüpheli değerlendirilen 22’si ileri tetkik ve tedavi için ilgili merkezlere yönlendirilerek 3 kişiye operasyon planlandı. Bu elde ettiğimiz sonuçları gördükten sonra Denizli Sağlık Müdürlüğümüz bünyesine mobil kanser tarama TIR’ı kazandırmak için çalışmalara başladık. Mobil Tır ile vatandaşlarımızın taramalarını bulundukları yerlerinde yapabilir hale geleceğiz” diye konuştu.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı ise, İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’e organizasyon için teşekkür ederek “Sayın İl Sağlık Müdürümüzün de belirttiği gibi bu hafta bizim haftamız. Aslında sansürün kaldırılışı nedeni ile 110 yıldır 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanıyor. Bu nazik daveti nedeni ile kentimizin başarılı müdürlerinden Berna Hanım’a çok teşekkür ediyorum. Sağlık alanında Denizli, basın alanında olduğu gibi Ege Bölgesi’nde örnek ve çekim merkezi olan illerden birisi haline geldi. Gerek kamu hastaneleri gerek üniversite hastanesi, gerek özel sağlık kuruluşları Denizli’yi gerçekten sağlık alanında Ege Bölgesi’nin önemli merkezlerinden biri haline getirdi. Birçok ilden hatta yurtdışından hastaların tedavi olmak için Denizli’yi tercih ettiğini görüyoruz. Bu başarılı sürecin oluşmasında Berna Hanım’ın da çok büyük katkısı var. Ben öncelikle kendisine bu yoğun çalışmasından dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.