Bilinçli ilaç kullanımına dikkat çekildi – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
9 °C / 24 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Bilinçli ilaç kullanımına dikkat çekildi

Bilinçli ilaç kullanımına dikkat çekildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Mart 2018 Pazar - 08:30Güncelleme: 25 Mart 2018 Pazar - 11:00
Bilinçli ilaç kullanımına dikkat çekildi

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından akılcı ilaç kullanımı dikkat çekmek üzere bir alışveriş merkezinde stant kuruldu. Stantta vatandaşlar dağıtılan broşürler ile bilgilendirme yapıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çalışan hekim, eczacı ve personellerinin görevaldığı stantta, özellikle çocuklara yönelik balonlar, boyama kitabi ve kalemi, farkındalık oluşturmak üzere bilgilendirme broşürleri dağıtıldı. Sağlık personeli tarafından standı ziyaret edenlere deakılcı ilaç kullanımı ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, doğru ilacın, doğru dozda kullanılmasının öneminin büyük olduğunu vurgulayarak reçete yazılmadan antibiyotik kullanılmaması konusunda da uyarıda bulundu. Öztürk, “akılcı ilaç kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü’nün 1985 yılında Nairobi’de tanımlamış olduğu şekliyle kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en uygun maliyetle ve kolayca sağlayabilmeleridir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, beklenmeyen etki görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur” dedi.

Öztürk,akılcı ilaç kullanımı bilinci oluşturmak amacıyla okullarda de öğrencilere yönelik eğitimler yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.