İki aylık bebeğe kalp ameliyatı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. İki aylık bebeğe kalp ameliyatı

İki aylık bebeğe kalp ameliyatı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Haziran 2023 Perşembe - 17:24Güncelleme: 8 Haziran 2023 Perşembe - 17:25
İki aylık bebeğe kalp ameliyatı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesine zatürre tanısıyla hastaneye yatırılan iki aylık bebek, ana atardamarında daralma olduğu belirlenince kalp ameliyatı geçirdi.

Demir Ailesi, iki aylık bebekleri Yiğit Emre’yi öksürük ve ateş şikayeti ile PAÜ Hastanesi Çocuk Acil Kliniğine getirdi. Minik Yiğit Emre, zatürre tanısı konularak, tedavisi için hastaneye yatırıldı.

Bu arada, çocuk doktorları tarafından yapılan muayenesinde, kasıktan nabızları zayıf alındı, kalbinde üfürüm duyuldu ve tansiyonu yüksek ölçüldü.

Bunun üzerine Prof Dr Dolunay Gürses, Dr Öğretim Üyesi Münevver Yılmaz, Uzman Dr Merve Oğuz ve Uzman Dr Emine Sayın'dan oluşan çocuk kardiyoloji ekibi tarafından yapılan ekokardiyografisinde, ana atardamarında ciddi düzeyde darlık (aort koarktasyonu) olduğu görüldü.

Zatürre tedavisi tamamlandıktan sonra PAÜ Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Ahmet Baltalarlı tarafından ameliyata alınan bebek, sağlığına kavuştu.

Ameliyatla ilgili bilgi veren Prof Dr Dolunay Gürses, “Aort koarktasyonu, tüm doğumsal kalp hastalıklarının yüzde 4 ile 6'sını oluşturmakta ve yaklaşık olarak 10 canlı doğumda 4 hastada görülmektedir. Kesin tanı çocuk kardiyoloğu tarafından yapılan muayene ve ekokardiyografi ile konulmaktadır. Tanının gecikmesi halinde hastalarda kalp yetmezliğinin yanı sıra, uzun dönemde kalıcı hipertansiyon görülebilir” dedi.