Denizli’de antibiyotik kullanımı Türkiye ortalamasının altında – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Denizli’de antibiyotik kullanımı Türkiye ortalamasının altında

Denizli’de antibiyotik kullanımı Türkiye ortalamasının altında

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Mayıs 2019 Perşembe - 13:26Güncelleme: 9 Mayıs 2019 Perşembe - 13:26
Denizli’de antibiyotik kullanımı Türkiye ortalamasının altında

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ çalışmalarıyla Denizli’de antibiyotik kullanımı azaltıldı. Denizli, aile hekimleri tarafından yazılan antibiyotik protokolünde yüzde 19.58’ ile Ege Bölgesi’ndeki en düşük il olarak belirlendi. Denizli Türkiye ortalamasının da altında kaldı.

İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu, akılcı olmayan ilaç kullanımının hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç geliştirmesine, hastalıkların tekrarlanmasına ve uzamasına, beklenmeyen olay görülme sıklığının ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Akılcı İlaç Kullanımı Eylem Planı’ kapsamında yapılan çalışmalara da değinen Öztürk, “Aile hekimlerimiz başta olmak üzere, tüm devlet hastanelerinde çalışan hekim, diş hekimi, eczacı, hemşire ve tüm sağlık personellerine düzenli aralıklarla eğitimler verildi. Denizli halkına yönelik olarak da tüm devlet hastanelerinde, ayrıca alışveriş merkezlerinde akılcı ilaç kullanımı ve akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili stantlar açarak halkımıza bilgilendirme yaptık” dedi.

Denizli’de yürütülen çalışmalar sonucunda aile hekimleri tarafından yazılan antibiyotik protokol oranının Türkiye ortalamasının (yüzde 24.55) altında olduğunu belirten Öztürk, “Sağlık Bakanlığı Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanlığı tarafından açıklanan antibiyotik yazılan protokol oranı ilimizde yüzde 19.58 olarak Türkiye ortalamasının çok altında kaydedilmiştir. Bu oran aynı zamanda Ege Bölgesi’ndeki en düşük orandır” diye konuştu.