Denizli’de 1077 kişi diyaliz hastası – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Denizli’de 1077 kişi diyaliz hastası

Denizli’de 1077 kişi diyaliz hastası

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Kasım 2021 Perşembe - 11:04Güncelleme: 4 Kasım 2021 Perşembe - 11:04
Denizli’de 1077 kişi diyaliz hastası

Denizli’de bin 77 diyaliz hastası bulunduğu açıklanırken, vatandaşlar organ bağışında bulunmaya davet edildi.

Organ Bağışı Haftası başladı. Hafta dolayısıyla merkez ve İlçelerde bulunan kamu hastaneleri, ilçe sağlık müdürlükleri ve toplum sağlığı merkezlerince stant kurularak, dağıtılan afiş ve broşürlerle vatandaşlar organ bağışı konusunda bilgilendirildi, bağışta bulunanlara da kartları teslim edildi.

Bu arada, Bayramyeri Meydanı ve Denizli Devlet Hastanesindeki stantları ziyaret eden Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, 2019 yılı Mart ayında başlattıkları “Her Bağış Yeni Bir Hayat” projesi ile o yıl büyük bir başarı elde ettiklerini, sonrasında pandeminin gölgesinde kalan bu projeye tekrar yoğunlaştıklarını belirtti.

Organ bekleyen hastaların yüksek risk grubundaki hastalar oldukları için pandemiden daha çok etkilendiklerini ifade eden Öztürk, “Organ nakli bekleyen bireylerin vücut dirençlerinin normal bireylere nazaran çok daha düşük olması nedeniyle enfekte olduklarında hastalığı çok daha ciddi boyutta geçirebilmekte, hatta ölümle sonuçlanabilmektedir. Şu anda Türkiye’de 25 bin 226 hastanın organ bağışı beklediği ve sadece Denizli’de bin 77 kişinin diyaliz hastası olduğunu düşünürsek, tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan hastalarımız için organ bağışının ne demek olduğunu anlayabiliriz” dedi.

Öztürk, Mart-2019’de başlattıkları “Her Bağış Yeni Bir Hayat” projesiyle o yıl 13 bin 624 kişinin organ bağışında bulunduğu ve Denizli’nin bu rakamla Türkiye birincisi olduğunu anımsatarak, “Fakat koronavirüs ile mücadele ettiğimiz 2 yıl boyunca bu faaliyetlerimizde azalma oldu. Vatandaşlar, sağlık kuruluşlarından uzak kalmak istedikleri için bağışçı olmaktan vazgeçti. Pandeminin gölgesinde hastanelerde covid-19 nedeniyle doluluk oranlarındaki artışın yanı sıra beyin ölümü tespit süreçleri zorlaştı. Çünkü bu kişiler covid-19 mu değil mi titizlikle araştırılıyor. Ölen kişi covid-19 ise organları kullanılamıyor. Yani pandemi hem bağış oranlarında hem beyin ölümü tespitlerinde büyük bir düşüşe neden oldu” diye konuştu.