Denizli organ bağışında ilk sırada – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Denizli organ bağışında ilk sırada

Denizli organ bağışında ilk sırada

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Ocak 2023 Çarşamba - 13:03Güncelleme: 25 Ocak 2023 Çarşamba - 13:03
Denizli organ bağışında ilk sırada

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr Berna Öztürk, Denizli’nin organ bağışında 2022 yılında Türkiye’de ilk sırada yer aldığını bildirdi.

İl Sağlık Müdürü Dr Berna Öztürk, organ bağışında farkındalık oluşturmak ve bağçı sayısını arttırmak amacıyla 2019 yılında “Her Bağış Yeni Bir Hayat” kampanyası başlattıkları, bu çalışmayla önemli bir başarı elde edildiğini ve uygulamanın halen devam ettiğini belirtti.

Pandemi döneminde tüm Türkiye’de olduğu gibi Denizli’de de yavaşlayan organ bağışı çalışmalarına 2022 yılında hız verildiğini kaydeden Öztürk, merkez ve ilçelerde kamu hastaneleri, ilçe sağlık müdürlükleri ve toplum sağlığı merkezleri tarafından yoğun çalışmalar yapılarak organ bağışı sayısının ardırıldığını, Denizli’nin 2022 yılında canlı organ bağışında Türkiye genelinde ilk sırada yer aldığını, kadavra organ bağışında da Türkiye ortalamasının çok üstünde bir başarı elde edildiğini ifade etti.

Sağlığına kavuşmak isteyen hastalar için organ bağışı oranları ve organ nakli sayılarının arttırılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, “Şu an da Türkiye’de 26 bin 894 hasta organ bağışı beklemekte ve sadece Denizli’de bin 105 kişi diyalize girmektedir. Bu hastalar için organ bağışının önemi o kadar büyük ki, sağlıklarına kavuşabilmeleri için organ nakli olmaları gerekmektedir” dedi.

Hasta sayısına paralel olarak değerlendirildiğini organ bağışının hala istenilen seviyede olmadığına dikkati çeken Öztürk, “Farkındalık oluşturmak ve organ bağış sayılarını arttırmak için Mart-2019’da başlattığımız ‘Her Bağış Yeni Bir Hayat’ projemize devam ediyoruz. Pandemide proje çalışmalarımız biraz duraksamıştı ama 2022 yılında ekiplerimizle sahada etkinlikler düzenleyerek, yine birçok alanda stantlar kurup farkındalık eğitimleri düzenleyerek vatandaşlarımıza organ bağışının önemini anlatmaya çalıştık. Elbette pandemi öncesine göre Türkiye geneli her ilde olduğu gibi Denizli’de de geçmiş yıllara nazaran bağış sayıları biraz düşmüş durumda. Ama 2022 yılı verilerine il bazında baktığımızda Denizli, 4 bin 671 organ bağışı ile Türkiye birincisi durumunda. Nüfusa oranla diğer iller ile kıyasladığımızda da birinciyiz” diye konuştu.

Öztürk, kadavra organ bağışında 2022 yılında 29 beyin ölümü gerçekleştiğini, bunların 14’nün organlarının aileler tarafından bağışlandığını, 19 böbrek, 12 karaciğer ile toplamda 31 hastaya hayat olunduğunu, kadavra organ bağışında da nüfusa oranla hesaplanan PMP değerine göre Türkiye ortalamasının çok üstünde bir orana ulaşıldığını, burada da Denizli’nin ilk sıralarda yer aldığını sözlerine ekledi.