Denizli İl Sağlık Müdürü’nün savunma istediği diş hekimi “sen savunma hazırla” dedi – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Denizli İl Sağlık Müdürü’nün savunma istediği...

Denizli İl Sağlık Müdürü’nün savunma istediği diş hekimi “sen savunma hazırla” dedi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Mart 2023 Çarşamba - 16:17Güncelleme: 15 Mart 2023 Çarşamba - 16:28
Denizli İl Sağlık Müdürü’nün savunma istediği diş hekimi “sen savunma hazırla” dedi

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr Berna Öztürk, hekimlere Muayene Bilgi Yönetim Sistemi (MBYS) ile ilgili olarak savunma istedi. Savunma talebine Diş Hekimi Oğuz Miraç Sönmez, verdiği yazıda Öztürk’e “esas senin savunma hazırlamanı öneririm” yanıtını verdi.

14 Mart Tıp Bayramı’nda çok sayıda hekime savunma isteme yazısı ulaştı. Hekimler kendileri için özel bir günde aldıkları bu yazıyla şaşkına döndü. İl Sağlık Müdürü Dr Berna Öztürk imzalı yazıda şöyle denildi:

"Müdürlüğümüzce 08.03.2023 tarihinde Sağlık Tesisleri Denetim İzleme Sistemi (DEN-İZ) üzerinden ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan muayenehane denetim sorgu ve idari yaptırım uygulama formu ek-10 doğrultusunda muayenehanede yapılan olağan denetimde, sağlık kuruluşuna başvuran hastalara ait verilerin elektronik ortamda kaydedilip arşivlenmediği görülmüştür.

Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 22. maddesinin 1. fıkrasında ‘Sağlık kuruluşlarına başvuran hastalara ait veriler elektronik ortamda kaydedilir. Verilerin kaydedilmesi ve arşivlenmesi hususlarında bakanlığın kayıt tescil sisteminde kayıtlı bir sağlık bilgi yönetim sistemi kullanılması zorunludur’, yine yönetmelik geçici madde 15. fıkrasında ‘Mevcut sağlık kuruluşları, 1.3.2023 tarihine kadar 22. maddenin 1. fıkrasına uygun şekilde kayıtların elektronik ortamda tutulabilmesi için gerekli hazırlıkları tamamlar’ hükmü mevcuttur.

Bu kapsamda tespit edilen eksikliklerle ilgili savunmanızın 7 gün içinde müdürlüğümüze sunulması hususunda gereğini rica ederim."

DİŞ HEKİMİ SÖNMEZ’DEN SERT TEPKİ

Bu yazıya Diş Hekimi Oğuz Miraç Sönmez sert bir tepki verdi. Sönmez, İl Sağlık Müdürü Öztürk’e "Esas senin savunma hazırlamanı öneririm” yanıtını verdi. Sönmez’in sosyal medya hesabından da paylaştığı yanıtı şöyle:

"Denizli İl Sağlık Müdürü Berna,
14 Mart Tıp Bayramı'nda ben ve çok sayıda hekimin eline ulaşmış olan bir savunma isteme talebin oldu. Adalet kavramına aykırı olduğu kesin olan bu talebin hakkında hukuksal süreç de henüz sonuçlanmamışkın bana dediğin şey şudur: Neden hasta haklarına, evrensel insan haklarına, Anayasa'nın 20. maddesine, 6698 ve 1219 sayılı kanunlara, yönetmeliklere aykırı davranmıyorsun.

Bak Müdür Berna, bana bunu sorman, bence senin bir savunma hazırlamanı gerektiriyor. Bu yüzden esas senin savunma hazırlamanı öneririm. "