Denizli İl Sağlık Müdürü Öztürk verileri paylaştı: Her beş ölümden biri kanser nedeniyle – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Denizli İl Sağlık Müdürü Öztürk verileri...

Denizli İl Sağlık Müdürü Öztürk verileri paylaştı: Her beş ölümden biri kanser nedeniyle

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Şubat 2024 Salı - 12:49Güncelleme: 6 Şubat 2024 Salı - 12:50
Denizli İl Sağlık Müdürü Öztürk verileri paylaştı: Her beş ölümden biri kanser nedeniyle

Denizli’de, Pembe Şehir Projesi kapsamında 2023 yılında toplam 133 bin kanser taraması gerçekleştirilirken, Türkiye’deki her beş ölümden birinin kanser nedeniyle olduğu belirtildi.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ve Denizli İş Kadınları Birliği (DİKAB) iş birliğiyle 2018 yılından bu yana yürütülen Pembe Şehir Projesi kapsamında kanser tarama ve farkındalık çalışmaları devam ediyor.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 2023’te kent genelinde 49 bin 49 meme kanseri, 39 bin 930 serviks kanseri ve 44 bin 21 kolorektal kanseri olmak üzere toplamda 133 bin tarama yapılarak 106 kanser teşhisi konulduğu belirtildi.

5 ÖLÜMDEN BİRİNİN NEDENİ KANSER

Konuyla ilgili konuşan Denizli İl Sağlık Müdürü Uz Dr Berna Öztürk, erken teşhisin önemine dikkat çekti. Kanserde risk faktörlerinin başında sigara, obezite, yetersiz beslenme, alkol tüketimi ve yetersiz fiziksel aktivitenin geldiğini kaydeden Öztürk, “Günümüz şartlarında kanserlerin yaklaşık üçte birinin, risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerinin uygulanması yoluyla önlenebilir durumda olduğu bilinmektedir. Ayrıca, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme olasılığı da yüksektir. Kanser hem dünya hem ülkemiz için ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almakta olup dünya geneli için yaklaşık her 6 ölümden birinin, ülkemiz için ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği görülmektedir” dedi.

ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI

Ulusal Kanser Tarama programı dahilinde, 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir meme kanseri, 30- 65 yaş arası tüm kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taramalarının ücretsiz yapıldığını ifade eden Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Denizli’de, yaş grubunda taramaları arttırmak adına tekstil çalışanları, kamu kurumları, kuran kursları, okullar ve vatandaşlarımızın yoğun olduğu alanlarda kanser riskleri, belirtileri ve erken tanı yöntemleri ile ilgili birçok bilgilendirmelerde bulunduk, kadınlarımızı kalabalık gruplar halinde KETEM’lerimize taşıdık, taramalarını yaptırdık.

2023 yılı genelinde Denizli’de toplamda 133 bin kanser taraması gerçekleştirdik ve toplamda 106 kanser teşhisi koyduk. Mobil Kanser Tarama Tırımız ile 2023 yılı boyunca İlçelerimizde yoğun bir tarama programı gerçekleştirdik. Sadece Mobil Tırımızda; 2023’de 6 bin 598 mamografi çekilerek 193 kişi ileri teşhis için yönlendirildi, 9 kişi de meme kanseri teşhisi kondu. Yine 3 bin 82 de serviks kanseri taraması yapıldı ve bu taramalarda 71 kişi ileri tetkik için yönlendirildi.

İlimizde kanser taramalarında önemi büyük olan Pamukkale, Merkezefendi, Sümer ve Tavas olmak üzere 4 KETEM bulunmakta olup Acıpayam’da bu yıl içerisinde bir KETEM açmayı planlıyoruz.”