Denizli Devlet Hastanesinde vNOTES yöntemiyle rahim sarkması ameliyatı – D20Haber
03.05.2024, Cuma
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Denizli Devlet Hastanesinde vNOTES yöntemiyle rahim...

Denizli Devlet Hastanesinde vNOTES yöntemiyle rahim sarkması ameliyatı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Ağustos 2023 Perşembe - 17:18Güncelleme: 17 Ağustos 2023 Perşembe - 17:18
Denizli Devlet Hastanesinde vNOTES yöntemiyle rahim sarkması ameliyatı

Denizli Devlet Hastanesine rahim sarkması şikayetiyle gelen hasta, jinekolojik operasyonlarda kullanımı yaygınlaşan vNOTES yöntemiyle ameliyat edildi.

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine rahim sarkması şikayetiyle gelen 49 yaşındaki hastaya hastanede ilk kez uygulanan ameliyat uygulandı. vNOTES (doğal açıklık endoskopik cerrahi) vajinal ve laparoskopi yöntemi birleştirilerek yapılan ameliyatla hasta sağlığına kavuşturuldu.

Ameliyatı gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr Murat Gökhan Kinaş, vNOTES yönteminin karından delikler açılarak yapılan laparoskopi yerine, vajen yolundan özel bir alet kullanılarak karından kesi yapmadan gerçekleştirilen laparoskopi olarak tanımlanabileceğini belirtti.

Dünyada tıbbın hastanın dokusuna daha az zarar verecek yöntemlere doğru yöneldiğini kaydeden Dr Kinaş, “Kapalı yapılan ameliyatlar açık ameliyatlara göre daha avantajlıdır. Aynı şekilde vajinal yapılan ameliyatlarda hastanın dokusuna daha az zarar veren bir yöntemdir. Türkiye’de beli başlı merkezlerde kullanılan vNOTES yöntemini Denizli Devlet Hastanesi’nde de ilk kez uyguladık” dedi.

vNOTES yöntemini pek çok jinekolojik ameliyatta uygulanabildiğini anlatan Dr Kinaş; “Rahim alma, rahim sarkması, tüp alma, tüp bağlama, dış gebelik, yumurtalık kisti gibi rahatsızlıklarda vNOTES yöntemini uygulayabiliyoruz. Kapalı yöntem cerrahi konforlu bir tedavidir. Hastalar çok daha az ağrı duyar ve hatta birçoğuna ameliyattan sonra ağrı kesici bile vermek gerekrmez. Hastalar günlük yaşamlarına çok daha kısa sürede geri dönebilir. Hastaların ameliyat sonrası memnuniyet oranları çok daha yüksektir. Hastaların karnında hiçbir iz yoktur, böylece laparoskopiye göre daha iyi kozmetik sonuçlar sunmaktadır” ifadelerini kullandı.

vNOTES uygulamasıyla sağlığına kavuşan hasta ise, “Ameliyat öncesi çok korkuyordum. Doktorum beni motive etti. Ameliyattan sonra hiç ağrı duymadım” diye konuştu.