Denizli Devlet Hastanesi’nde ilk kez uygulanan yöntemle kanserden kurtuldu – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Denizli Devlet Hastanesi’nde ilk kez uygulanan...

Denizli Devlet Hastanesi’nde ilk kez uygulanan yöntemle kanserden kurtuldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 31 Mart 2023 Cuma - 11:17Güncelleme: 31 Mart 2023 Cuma - 22:54
Denizli Devlet Hastanesi’nde ilk kez uygulanan yöntemle kanserden kurtuldu

Denizli’de yaşayan 73 yaşındaki Emine Erevcil, ileri evre yumurtalık kanserinden Denizli Devlet Hastanesi’nde ilk kez uygulanan Basınçlı Kemoterapi (PIPAC) yöntemiyle kurtularak sağlığına kavuştu.

Karında şişlik, hazımsızlık, gaz, bulantı, iştahsızlık gibi nedenlerle Jinekoloji Onkoloji Kliniği’ne başvuran Emine Erevcil’e bir süre önce ileri evre yumurtalık kanseri teşhisi kondu. Radyoterapi ve kemoterapi gören Erevcil, Denizli Devlet Hastanesi’nde ilk kez uygulanan Basınçlı Kemoterapi (PIPAC) yöntemiyle ameliyat edilerek sağlığına kavuşturuldu.

“YAN ETKİLERİ DAHA AZ”

Hastanın teşhis ve tedavi sürecini yürüten Jinekoloji Onkoloji Uzmanı Doç Dr Gülşah Selvi Demirtaş, söz konusu yöntemle ilgili bilgiler verdi. Her hastalık ve hasta için uygun kemoterapi ilaçlarının basınçlı aerosol veya sprey şeklinde doğrudan karın boşluğuna verildiğini söyleyen Demirtaş, “Bu yöntem karın zarını tutan, appendiks, kalın bağırsak, yumurtalık, mide kanseri gibi bazı kanser türlerinde uygulanabilmektedir. Yaklaşık 30 dakika - 1 saat arası kapalı yöntem ile kemoterapi ilaçları belirli bir basınç altında karın içine püskürtülerek verilir. Bu yöntemin damardan verilen kemoterapiye göre yan etkileri daha azdır” dedi.

“İLK DEFA UYGULANDI”

Sadece belirli merkezlerde uygulanabilen yöntemin ilk kez Denizli Devlet Hastanesi’nde uygulandığını kaydeden Demirtaş, “Polikliniğimize başvuran 73 yaşındaki hastamızda ileri evre yumurtalık kanseri tespit ettik. Hastamıza önce kemoterapi uygulandı. Kemoterapi uygulamasına tümör iyi yanıt verdi ve küçüldü. Bunun üzerine hastamızı Cerrahi Onkoloji Uz Op Dr Erkan Güler ile birlikte ameliyata aldık. Yaklaşık 4 saat süren ameliyatta tüm tümörlü alanlar temizlendi. Hastamızın durumu şuan gayet iyi. Sağlıklı bir şekilde taburcu ediyoruz” diye konuştu.

Yumurtalık kanserinin genellikle 50 yaşından sonra görüldüğünü aktaran Demirtaş, çoğunlukla erken dönemde şikâyet oluşmadığı için tanısının geç konduğu uyarısında bulundu.