Çocuklarda tekrarlayan ateşe dikkat! – D20Haber
18.04.2024, Perşembe
10 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Çocuklarda tekrarlayan ateşe dikkat!

Çocuklarda tekrarlayan ateşe dikkat!

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Nisan 2022 Perşembe - 14:22Güncelleme: 21 Nisan 2022 Perşembe - 15:53
Çocuklarda tekrarlayan ateşe dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Ozan Urem, halk arasında tekrarlayan ateş olarak bilinen periyodik ateş, aftöz stomatik, farenjit, adenit (PFAPA) hastalığının son zamanlarda görülme sıklığının arttığına dikkat çekti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr Ozan Urem, PFAPA hastalığının nedeninin tam olarak bilinememekle birlikte, 2-5 yaş aralığındaki çocuklarda daha sık görüldüğünü ve çoğu zaman bademcik iltihabıyla karıştırıldığını belirtti.

Hastalığın bademcik iltihabıyla karıştırılmasının tanı ve tedavide zorluklar yarattığını kaydeden Urem, “PFAPA hastalığında da bademcik iltihabında olduğu gibi lenf bezlerinde şişme, yüksek ateş ve boğaz ağrısı görülmektedir ve sıkça bademcik iltihabı tanısı almaktadır. Bademcik iltihabında uygun ateş düşürücü dozuyla ateşte düşme olmakta, PFAPA`da ise maalesef ateş düşürücülere yanıt olmamakta ve çocuğun yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüş görülmektedir” dedi.

PFAPA hastalığında ateş, boğaz ağrısı gibi bulgulara ek olarak ağız içinde yaraların sıklıkla görüldüğünü anlatan Urem, “Nadiren eklem ağrıları, ishal eşlik edebilmektedir. PFAPA hastalığının bademcik iltihabından ayrımında boğaz örneği incelenmesi önemli yer tutmaktadır. PFAPA`da boğaz örneği incelemesinde mikrop üremesi olmazken bademcik iltihabında mikrop üremesi olmakta ve bu nedenle antibiyotik kullanılması gerekmektedir. PFAPA`da ise antibiyotik tedavisi işe yaramamaktadır. Bu hastalıkta temel tedavi yaklaşımı çocuğa uygun tip kortizonun, etkin ve en az yan etkiye sahip dozda verilmesidir” ifadelerini kullandı.

Dr Urem, 3-4 haftada bir bademcik iltihabı olan, bu iltihabı antibiyotik tedavisi almasına rağmen 48 saatten uzun süren ve vücut sıcaklığı ateş düşürücüye yanıt vermeden yükselen çocukların ebeveynlerinin bu durumu muayene esnasında hekime belirtilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.