Karaca’dan Sağlık Bakanı’na hekimlerin nöbet yükü sorusu – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Karaca’dan Sağlık Bakanı’na hekimlerin nöbet yükü...

Karaca’dan Sağlık Bakanı’na hekimlerin nöbet yükü sorusu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Kasım 2021 Cumartesi - 12:16Güncelleme: 27 Kasım 2021 Cumartesi - 13:03
Karaca’dan Sağlık Bakanı’na hekimlerin nöbet yükü sorusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Çardak ilçesinde doktor yetersizliği nedeniyle aile hekimlerinin nöbet yükünün arttığını belirterek, bu konuda neler yapılacağını sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Denizli’nin sorunlarını gündeme getirdi. Çardak’taki entegre hastanende, çevre ilçelerden hasta kabulü nedeniyle yoğunluk yaşandığına dikkat çeken Karaca, Çardak’ta aile hekimlerinin nöbet yükünün azaltılması ve hekim sayısının artırılması taleplerini sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya iletti.

“ENTEGRE HASTANENİN SIKINTILARI ÇÖZÜLMELİ”

Karaca, Çardak ilçesinde entegre hastane bulunduğunu, ancak bu hastanenin bilinen entegre hastaneleri gibi olmadığını, sadece Çardak’a değil, aynı zamanda Bozkurt, Baklan ve yakın olmasından dolayı da Afyonkarahisar’ın Dazkırı ilçesine hizmet verdiğini anlattı.

“HEKİM SAYISI ARTIRILMALI”

Yoğun çalışan hastanede yeterli hekim bulunmadığına dikkati çeken Karaca, “Bir devlet hastanesi acilinin yoğunluğundaki kapasiteyle çalışmak zorunda. Ancak yeterli hekim olmadığı için yönetmelik gereğince de ilçedeki Aile Sağlığı Merkezinde görevli aile hekimlerinin burada ayda 3-4 kez nöbet tutmak zorunluluğu var. Aile hekimleri, yoğunluk nedeniyle yönetmeliğe aykırı bir şekilde yirmi dört saat orada nöbet tutmak zorunda kaldıkları için gerçekten insani yaşam koşullarının çok üstünde bir çalışma yürütüyorlar. Bu yoğun tempo nedeniyle Çardak Aile Sağlığı Merkezinde hekimlerimiz istifa ediyor, ayrılıyor. Bu sorunların mutlaka çözülmesi ve bu entegre hastane adı altındaki hastanedeki hekim sayısının yoğunluk nedeniyle artırılması ve Aile Sağlığı Merkezindeki aile hekimlerinin bu iş gücü yükünden bir an önce kurtulmalarının sağlanması gerekiyor” dedi.

SMA ve NADİR HASTALIKLAR İÇİN İLACA ERİŞİM HAKKI

İlaca ulaşma konusunda sıkıntılar yaşandığını da söyleyen Karaca, “SMA hastası ailelerin anneleri beni aradı. Geçtiğimiz yıl öksürtme cihazı 30 bin lira iken, bu yıl döviz kurundaki artış nedeniyle 60 bin liraya yükselmiş. SMA hastalığının yurt dışındaki tedavilerinin onaylı tedavi olmadığını ifade ederek ödeme kapsamına almıyorsunuz ama en azından bu kullanılan makinaların, çocuklarımızın ailelerinin ekonomik yükünü hafifletmek bakımından mutlaka ve mutlaka ödeme kapsamına alınması gerekiyor” diye konuştu.

Karaca, kistik fibrozis hastalarının mutasyon ilaçlarının geri ödeme kapsamına alınması için de adım atılmasını istedi.