Bir Yumak Umut projesiyle 10 bin kişi kanser taramasından geçti – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Bir Yumak Umut projesiyle 10 bin...

Bir Yumak Umut projesiyle 10 bin kişi kanser taramasından geçti

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Ekim 2018 Cuma - 20:45Güncelleme: 12 Ekim 2018 Cuma - 20:49
Bir Yumak Umut projesiyle 10 bin kişi kanser taramasından geçti

Erken teşhis ile meme kanserini yenen Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca’nın başlattığı “Bir Yumak Umut” (#biryumakumut) projesi, çığ gibi büyüyüp Türkiye genelinde ses getirirken, şu ana kadar 10 bin kişinin kanser taramasından geçmesini sağladı.

Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca… Tarama yaptırmak için annesini Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) götürdü. İçinden bir ses “sen de tarama yaptır” dedi. 40 yaş altındakilere bu tarama yapılmamasına rağmen ısrarcı oldu. Bu ısrarı bugün yaşama tutunmasını sağladı. Kendi deyimiyle de 32 yaşında meme kanseri teşhisini elinde buldu. Üzüldü ama hemen toparlanıp önce tedavi sürecini başlattı. Sonra da tüm Türkiye’ye yayılıp destek bulan #biryumakumut” projesini başlattı.

10 BİN MOTİF GELDİ

Bu etkinlik 1-31 Ekim Meme Kanserinde Farkındalık Ayı’nda meydanlara indi. 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı’ndan sonra, Bayramyeri Meydanı’nda etkinlik düzenlendi. Türkiye genelinden kargolar ile gönderilen 10 bin motifle, meme kanserine ve erken tanının önemine dikkat çekmek amacıyla ağaçlar, çiçek saksıları, banklar ve otomobille giydirildi.

PROJEDE YER ALMANIN ŞARTI KANSER TARAMASI YAPTIRMAK

Kanserde erken tanının hayat kurtaracağına dikkat çekerek ve farkındalık yaratıp hayatta kalma oranını yükselten bu projede yer almanın tek şartı, kanser simgesinin bulunduğu motifi örmeden önce KETEM’e giderek kanser taraması yaptırmak. Ve kartopu misali büyüyen #biryumakumut projesi, Türkiye genelinde 10 bin kişinin kanser taramasından geçmesine öncülük etti.

BAYRAMYERİ’NDE ETKİNLİK

Öte yandan 1-31 Ekim Meme Kanserinde Farkındalık Ayı kapsamında Bayramyeri Meydan’ında bir etkinlik gerçekleştirildi. Burada bir konuşma yapan Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca, “Çoğu zaman bu tür rahatsızlık ve hastalıkla toplumda gizlenir. Ancak ben haykırarak söylüyorum ki benim yaşadıklarımı kimse yaşamasın. Benim gibi erken tanı ile hayatta kalabilenlerin, hayata tutunmayı başaranların ortak görüşü nefes almanın ne kadar değerli olduğudur. Lütfen taramalarınızı yaptırınız ve umut dolu günlere merhaba deyiniz” ifadelerini kullandı.

PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan ise, üniversite olarak topluma hizmet görevini en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştıklarını belirterek, “Bu kapsamda, PAÜ Denizli Teknik Bilimleri Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Başkanı Sayın Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca’nın önderliğinde üniversitemizin yerleşkesinde başlatılan bu proje, tüm Türkiye’ye mal oldu. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Osman Zolan, Denizli İl Sağlık Müdürümüz Sayın Dr. Berna Öztürk’e, Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca’ya katkılarından ve projemize verdikleri büyük emeklerden dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Berna Öztürk de, Ulusal Kanser Sağlık Taraması ile başta meme kanseri olmak üzere, serviks ve kolon kanserleri taramaları yapıldığı ifade ederek, “Biz de bu ayın başında geniş bir katılımla Denizli ‘Pembe Şehir’ olsun diye bir proje başlattık. Hemen hemen projenin başlama aşamasında Ayşegül Hocam ile tanıştım ve onların bu güzel projesini gördüm. İnanıyorum ki onlarla birlikte Büyükşehir Belediyemizin desteği ve Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğümüzün kanser taramaları konusundaki hassasiyeti ile birlikte Denizli bir bütün olacak. Bütün sivil toplum kuruluşları ile birlikte Denizli gerçekten ‘Pembe Şehir’ olacak diyorum” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan da “1-31 Ekim Meme Kanserinde Farkındalık Ayı’nda hanım kardeşlerimize ve öğrencilerimize tüm vatandaşlarımıza her alanda her yerde, sağlık, eğitim gibi konularda kurumlarımızla beraber çalışarak, Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür hizmetler içinde bulunarak destek vermeye devam edeceğiz” dedi.