Antibiyotik zararlı bakterileri ortaya çıkarabilir uyarısı – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
13 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Antibiyotik zararlı bakterileri ortaya çıkarabilir uyarısı

Antibiyotik zararlı bakterileri ortaya çıkarabilir uyarısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Kasım 2017 Perşembe - 11:27Güncelleme: 16 Kasım 2017 Perşembe - 11:27
Antibiyotik zararlı bakterileri ortaya çıkarabilir uyarısı

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Baş Eczacısı Kamile Özel, doktor tavsiyesi dışında antibiyotik kullanımının insanlardaki normal bakteriyel floranın değişmesine ve dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına, ishal gibi yan etkilerin görülmesine neden olabildiği uyarısında bulundu.

Eczacı Kamile Özel, Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası ve 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, antibiyotiklerin ateş düşürücü, ağrı dindirici ve virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edici özelliklerinin olmadığına dikkat çekerek, “doktor reçetesi dışında antibiyotik kullanmayın” uyarısında bulundu.

Enfeksiyon hastalıklarının, halk sağlığı açısından önemli ve uygun antimikrobik tedaviyle başarının sağlandığı bir alan olduğunu ifade eden Özel, “Bununla birlikte gerek toplumda, gerekse hastanede kazanılan enfeksiyon hastalıkları akılcı olmayan antimikrobiyal tedavilerin kullanılması sonucu tedavi edilememekte ve belki de hasta kaybedilmektedir. Uygun antimikrobiyal tedavi sağ kalım, komplikasyon ve kronikleşmenin önlenmesi, hastalık şiddet ve süresinin kısaltılması açısından önemlidir” dedi.

Antibiyotik direncinin tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline geldiğine işaret eden Özel, “Antibiyotik dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar, hastalığın ve ölüm oranlarının artması ve hastanede geçirilen sürenin uzaması ile sonuçlanmakta, ayrıca tedavi maliyetlerinde de artışa neden olmaktadır. Antibiyotik kullanımı insanlardaki normal bakteriyel floranın değişmesine, bu da çoğu kez antibiyotik dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına ve ishal gibi yan etkilerin görülmesine neden olabilmektedir. Yaygın ve yanlış kullanıldığında hızla direnç gelişen antibiyotikler esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Sonuç olarak hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır” diye konuştu.