Akyüzlüler: Müzikle eğitim beyni geliştirir – D20Haber
07.05.2024, Salı
13 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Akyüzlüler: Müzikle eğitim beyni geliştirir

Akyüzlüler: Müzikle eğitim beyni geliştirir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Ekim 2017 Pazartesi - 20:33Güncelleme: 30 Ekim 2017 Pazartesi - 20:33
Akyüzlüler: Müzikle eğitim beyni geliştirir

Denizli Otizm Derneği’nin (DOD) “Aileler Soruyor Uzmanlar Yanıtlıyor” söyleşilerinin ikinci konuğu Mustafa Akyüzlüer oldu.Otizmli çocuklardan oluşan Türkiye’nin ilk orkestrasını kuran Akyüzlüer, müziğin beyni geliştirdiğini söyledi.

DOD gönüllüler ve uzmanlarla aileleri buluşturmaya devamediyor. Pamukkale Üniversitesi topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında Sosyal Bilgiler İletişim Topluluğu (SOBİT) üyesi öğrenciler, otizmli çocuklarla etkinlikler yaparken, aileler de müzik eğitimcisi Mustafa Akyüzlüer’in söyleşisine katıldı.

Daha önceki yıllarda görev yaptığıOtistik Çocuklar Eğitim Merkezi’nde Türkiye’nin ilk otizm orkestrasını kuran Akyüzlüer, “Sadece otizmlilerin değil, herkesin beyingelişimi için müzikle eğitiminin yararlı olduğunu biliyoruz. Yapılan çalışmalarda da müziğin beyinin gelişimine katkısı ıspatlanmıştır. Müzikle eğitim alan her çocuk ya da her otizmli müzisyen olur diye bir şart yok ama aldıkları eğitim kesinlikle onları değiştirir ve hayata katılmalarını kolaylaştırır. Bazı otizmliler orkestranın lokomotifi olurken, bazıları da vagonları olur. Hepsi kendi yeteneklerine uygun bir şekilde grubun parçası haline gelir. Biz OÇEM’de orkestramızı kurduktan sonra, orkestrada görev alan çocuklar tenefüste birlikte dolaşmaya başladı. Bunu görmek harika bir duyguydu. Kendimiz konserler yaptık. Fikret Kızılok dahil pek çok ünlü isme de konserleri sırasında eşlik ettik” dedi

Müzikle terapi ifadesinin otizmliler için kullanılamasını doğru bulmadığını, çünkü otizmlilerin hasta değil, farklı olduklarını ifade eden Mustafa Akyüzlüler, müzikle eğitime inter disipliner yaklaşılması gerektiğini, nörologlarla, psikologlarla ve daha pek çok uzmanla işbirliği yapılmasının eğitimin başarısının artırılmasında çok önemli olduğunu dile getirdi.