Aile hekimleri 2 gün iş bırakacak – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Aile hekimleri 2 gün iş bırakacak

Aile hekimleri 2 gün iş bırakacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Şubat 2022 Çarşamba - 09:41Güncelleme: 16 Şubat 2022 Çarşamba - 09:59
Aile hekimleri 2 gün iş bırakacak

Aile sağlığı merkezlerinde görevli hekimler, yarın ve cuma günü özlük haklarıyla ilgili iş bırakma eylemi yapacak.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonundan (AHEF) yapılan açıklamada, Türkiye’de aile hekimliği uygulamasının başladığı 2005 yılından bu yana aile sağlığı merkezlerinin fiziki ve çalışan personel sayısının yetersizliği gibi birçok sorunun süreç içerisinde giderilmediği belirtildi.

Aile sağlığı çalışanlarının aşılama, gebe-bebek izleme gibi bir çok hizmeti vatandaşımıza sunarken, aile hekimlerinin yoğun poliklinik talebini karşılamak için yalnız başına çalışmak zorunda kaldığı da kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

“Aile hekimliğinin yoğun iş yükü içerisinde tek aile sağlığı çalışanı yeterli olmadığı apaçık ortadadır. Aile hekimlerine ikinci sağlık çalışanı personel verilmesi gerekmektedir. Hekimlik mesleği olmazsa olmazı fizik muayenedir. Tek başına çalışma durumunda kalan hekimler yeterli fizik muayene yapamama ya da hastanın fizik muayeneyi reddi nedeniyle teşhiste yanılma ve malpraktise kadar gidebilecek sıkıntılara da zemin hazırlamaktadır. Her türlü sağlık raporlarını aile hekimliğinden verdiren idareler genç yaşta sağlık raporu almaya gelen hastalarımıza muayene etmeden nasıl rapor düzenlememizi beklemektedir. Aile sağlığı merkezleri için aile hekimlerine ödenen gider ödenekleri rakamsal olarak bırakın ek personel çalıştırmayı eldeki çalıştırılan enjeksiyon-pansuman ve temizlik personellerini dahi çalıştırmaya yetmemektedir. Aile hekimleri olarak aile hekimliğinin bu şartlarda sağlıklı sürdürülebilirliği kalmamıştır. Aile hekimliğini ülkemizde 16. Yılına girmesine rağmen her geçen gün sorunlar dalga dalga büyüyerek sistemin tıkanma noktasına getirmiştir. AHEF olarak sıkıntılarımızı dile getirmek için 17-18 şubat tarihinde iki gün, 14-15-16 mart tarihlerinde üç gün aile sağlığı merkezlerini kapatıyoruz.”