Denizlili sanatçı Gökçebağ, sergi açtı – D20Haber
01.05.2024, Çarşamba
17 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. SERGİ
  6. /
  7. Denizlili sanatçı Gökçebağ, sergi açtı

Denizlili sanatçı Gökçebağ, sergi açtı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Nisan 2024 Perşembe - 10:45Güncelleme: 4 Nisan 2024 Perşembe - 10:46
Denizlili sanatçı Gökçebağ, sergi açtı

Denizlili grafik sanatçısı Şakir Gökçebağ, nesnelerden oluşturduğu çalışmalarını beğeniye sunduğu “Gördüğü Gibi” konulu sergi açtı.

Şakir Gökçebağ’ın farklı zaman aralıklarında ürettiği yerleştirme, heykel ve fotoğraflarından oluşan “Göründüğü Gibi” isimli kişisel sergisi, Arter’de ziyarete açıldı. Gökçebağ’ın sıradan nesneleri ve tanıdık görüntüleri biçimsel manipülasyonlar yoluyla sıradışı hale getirme yöntemlerine toplu bir bakış sunan sergi, sanatçının eserlerini Arter’in 2. kat galerisine uyarlayarak bir araya getiriyor.

 

Arter’in 2024 sergi programı, Şakir Gökçebağ’ın Göründüğü Gibi başlıklı kişisel sergisiyle devam ediyor. Sergi,sanatçının daha önce farklı bağlamlarda sergiledikten sonra Arter’deki galeri mekânı için yeniden boyutlandırıp yorumladığı eserlerini geniş bir malzeme çeşitliliği içinde bir arada sunuyor.

Gündelik yaşam içinde sıkça karşılaştığımız nesnelerin zihninde yarattığı çağrışımlardan ya da uyandırdıkları biçimsel benzerlikler ve zıtlıklardan yola çıkan Gökçebağ, çalışmalarında onları yapı bozumcu bir tavırla parçalara ayırarak, yineleyip çoğaltarak, birbirlerine iliştirerek yeniden düzenliyor. Ortaya çıkan yapıt, bir bütünün müdahale edilmiş veya ayrıştırılmış parçaları olmanın ötesine geçerek nesneleri bildik bağlamlarından uzaklaştırıyor, dünyayı ve şeyleri algılamamıza yönelik yeni ve şaşırtıcı imkânlar sunuyor.

İzleyiciye tuhaf bir şekilde daha ilk bakışta tanıdık gelen ve orijinal formlarına halen soyut bir göbek bağıyla bağlı olan öğelerle kurguladığı yerleştirmelerinde gösterişsiz ve alelâde olanı yaratıcı ve oyunbaz kompozisyonlar aracılığıyla tekrar yorumlayan Gökçebağ, şeylerin birincil niteliklerinden ve işlevselliklerinden özgürleştiği şiirsel bir dünya kuruyor.

Her nesnenin içinde yaratıcılığımızı kışkırtan bir potansiyel olduğunu ve en güçlü söylemlerin en basit şeylerle dile getirilebileceğini düşünen Şakir Gökçebağ, pratiğini yalınlık, evrensellik ve ulaşılabilirlik gibi ilkeler üzerinde temellendiriyor.

Sanatçının yapıtlarında sıklıkla yer verdiği şemsiye, bahçe hortumu, giysi askısı, kemer, mandal, gömlek, su terazisi, katlanır metre, halı, hatta tuvalet kâğıdı ruloları ve mercimek taneleri gibi unsurlar, üçboyutlu bulmacalara ve şaşırtıcı bir mekânsal etkiye sahip geometrik formlara dönüşüyor.

ŞAKİR GÖKÇEBAĞ KİMDİR?

Şakir Gökçebağ, 1965 yılında Denizli’de doğdu. Ailesi Çal ilçesinden olan sanatçı, 1987 yılında Marmara Üniversitesi Grafik Sanatlar Bölümünden mezun oldu. 1990 yılında yüksek lisans ve 1994 yılında sanatta yeterlilik derecelerini tamamlayarak 2001 yılına kadar aynı üniversitede öğretim üyesi olarak çalıştı. George Maciunas, Markus Lüpertzve Leo Breuer ödüllerinin sahibi olan sanatçı, aynı zamanda DAAD ve Stiftung Kunstfonds burslarını da almaya hak kazandı. Sanatçının yapıtları Museum Ritter (Waldenbuch, 2022), Arp Museum (Remagen, 2014), Kunsthaus Biel (2009) ve Martin-Gropius-Bau'nun (Berlin, 2009) da aralarında yer aldığı birçok sanat kurumunda sergilendi. Gökçebağ, yaşamını ve çalışmalarını Hamburg’da sürdürüyor.