D20HABER.COM’un 2023-Şubat ayında “Dijital Deneyim Müzesi ile Pamukkale’de yapılaşmanın önü açılacak” başlığıyla duyurduğu, Hierapolis Antik Kenti’nde yapılması planlanan “Dijital Deneyim Müzesi”projesinin iptali için açılan dava devam ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığından savunma isteyen Denizli İdare Mahkemesi, tasarlanan müze projesinin fiziki ve dijital ortamda sunulmasını istedi. Mahkeme,müze projesini ve ilgili koruma planlarının mahkemeye iletilmesi yönünde karar aldı. Ara kararın 20 gün içinde kaleme iletilmesine karar veren İdare Mahkemesi, davacı tarafın yürütmenin durdurulması istemini bu süre sonundaki yapacağı duruşmada, gelişmelere bağlı olarak karara bağlayacağına hükmetti.
Davayla ilgili konuşan Mimarlar Odası Denizli Şubesi avukatı Zafer Gönenç, dijital müzeye karşı olmadıklarını, antik kent içinde yapılmasına karşı çıktıklarını dile getirdi. Gönenç, konuşmasında şunları söyledi:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı bu işin müsebbibi. Bakanlık, ören yerlerini tahribattan koruyacak önlemleri alması gerekirken, olay bu davada görüldüğü üzere tersine dönmüş durumda. Artık ören yerlerinin tahrip edilmesini bizler Bakanlıktan korumaya çalışıyoruz. Davalı taraf bizi dijital müzeye karşıymışız gibi sunarak kamuoyu karşısında karalamaya çalışıyor. Oysa böyle bir talep ve açıklamamız olmadı şimdiye kadar. Aksine yapılsın ama yapılacaksa ören yeri içinde değil çevresinde veya Denizli halkının rahatça ulaşabileceği bölgelerde olsun şeklinde talebimiz var.
Kültür Bakanlığı Efes antik kentinde bunu oldu-bittiye getirip, oranın en güzel noktasında iki buçuk dönem arazi üzerinde adeta katliam yapılmasına yol açtı. Şimdi de Pamukkale’de, ardından Kapadokya’da gerçekleştirmek istiyor. Oysa biz Pamukkale’yi işgalci oteller ve diğer yapılardan kurtarmak ve ören yerini, travertenleri, kültürel mirası korumak için 30 sene boyunca burada hukuk mücadelesi verdik. İnanıyorum ki, sadece Denizli halkı değil, aynı zamanda Türkiye’nin bu konuya duyarlı tüm kesimleri, bir dünya mirası olan Pamukkale’nin tam orta yerine, şimdiki müze bahçesi ile antik havuz arasındaki en kıymetli ve korunması elzem bölgeye yapılmak istenen, özel bir şirkete havale edilmiş, neredeyse sadece ticari amaçlı bir girişime ‘hayır’ diyecektir. Biz bu konuda tüm hukuk yollarını zorlayarak antik şehir korumaya kararlıyız.”
Gönenç, davanın devam ettiğini, mahkemenin, yürütmenin durdurulması talebi hakkında karar vermesi sonrasında durumun netleşeceğini, verilecek kararın istemleri doğrultusunda sağduyulu bir karar olacağını umduğunu söyledi.
NE OLMUŞTU?
Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna antik kent merkezinde, “Dijital Deneyim Müzesi” kurulması için başvuru yapıldı. Başvuruyu 26.08.2022 tarihli toplantısında gündemine alan Kurul, tasarlanan müze projesinin “Hierapolis Müzesinin arkasında yer alan 666 parsel yerine 6 pafta 983 parsel numarasında kayıtlı taşınmaz üzerinde yapılmasına” onay için “ayrıntılı olarak hazırlanacak uygulama projelerinin” Kurula iletilmesi kararını aldı.
Koruma Kurulu kararına göre, müzeyi kuracak Kep Dijital Müzecilik ve Turizm İşletmeleri AŞ, hazırladığı projeyi Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne sundu. Proje buradan da Denizli Müze Müdürlüğüne havale edildi. Müze Müdürlüğünün 22.08.2022 tarihli raporu, aynı gün, 22.08.2022 tarih ve 283 1261 sayılı yazı ekinde kurula gönderildi.
Kurul ilgili yazıyı hızlıca gündemine alıp, bir uzmanı kendi bünyesinde rapor hazırlamak üzere görevlendirdi. Uzman, raporunu 23.08.2022 tarihinde yazıp kurula sundu. Kurul da 26.08.02 tarihinde toplanıp başvuruyu karara bağladı.
Mimarlar Odası Denizli Şubesi de, Dijital deneyim Müzesi’inn 1. derece sit alanlarında yapılaşma koşullarına aykırı olduğunu savunarak, yürütmenin durdurulması için Denizli İdare Mahkemesine dava açtı.
Mahkeme, ağustos ayında, “Dava konusu işlemin ve işleme dayanak olan tüm bilgi ve belgelerin okunaklı-onaylı örneklerinin istenmesine, davanın durumu ve olayın niteliğine göre yürütmenin durdurulması isteminin davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alındıktan ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçtikten sonra incelenmesine, savunma için 30 gün süre tanınmasına” karar verdi.
Ayrıca, davalı konumdaki Kültür ve Turizm Bakanlığına “savunma yayıp yapmamanın seçimlik bir hak, ancak 2577 sayılı kanunun 20. maddesi uyarınca ara karar gereğinin yerine getirilmesinin de yasal zorunluluk olduğu anımsatılarak, ara karara cevap verilmediği takdirde dosyada mevcut bilgi ve belgelere göre karar verilebileceği belirtildi.