Pamukkale’de planlanan Dijital Deneyim Müzesi davasında yeni gelişme – D20Haber
03.05.2024, Cuma
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  6. /
  7. Pamukkale’de planlanan Dijital Deneyim Müzesi davasında...

Pamukkale’de planlanan Dijital Deneyim Müzesi davasında yeni gelişme

A- A+
Yaşar TOK / D20HABER
Yayınlanma: 21 Ağustos 2023 Pazartesi - 19:18Güncelleme: 21 Ağustos 2023 Pazartesi - 19:24
Pamukkale’de planlanan Dijital Deneyim Müzesi davasında yeni gelişme

Denizli’nin UNECSCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan turizm merkezi Pamukkale’deki Hierapolis Antik Kenti’nin kalbine yapılması planlanan “Dijital Deneyim Müzesi” ile ilgili Mimarlar Odası Denizli Şubesinin açtığı “yürütmeyi durdurma” davasında yeni gelişme yaşandı. Denizli İdare Mahkemesi, Kültür ve Turizm Bakanlığını savunma yapmaya davet etti.

• TIKLAYIN | “Djital Deneyim Müzesi” ile Pamukkale’de yapılaşmanın önü açılacak

D20HABER.COM’un 2023-Şubat ayında "Dijital Deneyim Müzesi ile Pamukkale'de yapılaşmanın önü açılacak" başlığıyla duyurduğu projenin iptali için Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Denizli İdare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma davası açmıştı.

MAHKEMEDEN ARA KARAR

Mahkeme, 4/8/2023 tarih ve Esas No: 2023/1411 kararıyla "Dava konusu işlemin ve işleme dayanak olan tüm bilgi ve belgelerin okunaklı-onaylı örneklerinin istenmesine, davanın durumu ve olayın niteliğine göre yürütmenin durdurulması isteminin davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alındıktan ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçtikten sonra incelenmesine, savunma için 30 gün süre tanınmasına" karar verdi.

Ayrıca, davalı konumdaki Kültür ve Turizm Bakanlığına "savunma yayıp yapmamanın seçimlik bir hak, ancak 2577 sayılı kanunun 20. maddesi uyarınca ara karar gereğinin yerine getirilmesinin de yasal zorunluluk olduğu anımsatılarak, ara karara cevap verilmediği takdirde dosyada mevcut bilgi ve belgelere göre karar verilebileceği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna antik kent merkezinde, “Dijital Deneyim Müzesi” kurulması için başvuru yapıldı. Başvuruyu 26.08.2022 tarihli toplantısında gündemine alan Kurul, tasarlanan müze projesinin “Hierapolis Müzesinin arkasında yer alan 666 parsel yerine 6 pafta 983 parsel numarasında kayıtlı taşınmaz üzerinde yapılmasına” onay için “ayrıntılı olarak hazırlanacak uygulama projelerinin” Kurula iletilmesi kararını aldı.

Koruma Kurulu kararına göre, müzeyi kuracak Kep Dijital Müzecilik ve Turizm İşletmeleri AŞ, hazırladığı projeyi Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne sundu. Proje buradan da Denizli Müze Müdürlüğüne havale edildi. Müze Müdürlüğünün 22.08.2022 tarihli raporu, aynı gün, 22.08.2022 tarih ve 283 1261 sayılı yazı ekinde kurula gönderildi.

Kurul ilgili yazıyı hızlıca gündemine alıp, bir uzmanı kendi bünyesinde rapor hazırlamak üzere görevlendirdi. Uzman, raporunu 23.08.2022 tarihinde yazıp kurula sundu. Kurul da 26.08.02 tarihinde toplanıp başvuruyu karara bağladı.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi de, Dijital deneyim Müzesi’inn 1. derece sit alanlarında yapılaşma koşullarına aykırı olduğunu savunarak, yürütmenin durdurulması için Denizli İdare Mahkemesine dava açtı.