Talep geri çekildi Şirinköy’deki arsa eğitim alanı olarak kaldı – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Talep geri çekildi Şirinköy’deki arsa eğitim...

Talep geri çekildi Şirinköy’deki arsa eğitim alanı olarak kaldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Ocak 2022 Pazartesi - 17:54Güncelleme: 8 Şubat 2022 Salı - 16:23
Talep geri çekildi Şirinköy’deki arsa eğitim alanı olarak kaldı

Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde “rant” tartışmalarına neden olan eğitim alanının konut artı ticari alana çevrilmesi istemine son nokta konuldu. Uğurlular Tekstil’in talebini geri çekmesiyle arsa mevcut haliyle kaldı.

• TIKLAYIN | Eğitim alanını konut ve ticari alana dönüştüren garip arsa hikayesi

D20haber.com’un “Eğitim alanını konut ve ticari alana dönüştüren garip arsa hikayesi” başlığıyla duyurduğu imar planı değişikliğinde son dakika gelişmesi yaşandı. Uğurlular Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi vekili Serhan Doğan Korkmaz'ın Şirinköy Mahallesi, 155 ada, 2 nolu parsel ile ilgili 1/25.000 ölçekli nazım imar planı değişikliği talebi, Büyükşehir Belediye Meclisinin bugünkü toplantısının gündeminde 4 nolu madde olarak yer aldı.

Ancak, imar planı değişikliğiyle ilgili talep geri çekildi. Bunun üzerine de 2 Nolu Bayındırlık ve İmar Komisyonu, talep geri çekildiğinde karar almaya gerek olmadığı görüşünü bildirdi. Mecliste yapılan oylamayla da talebin geri çekilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Arsa sahibinin talebini geri çekmesiyle, söz konusu arsayla ilgili Merkezefendi Belediye Meclisinden kabul edilerek gelen ve gündemin 8. maddesinde yer alan karar da düşmüş oldu.

NE OLMUŞTU?

Bahçelievler Mahallesi sınırları içinde yer alan, tapunun Şirinköy Mahallesi 155 ada ve 2 nolu parselinde yer alan arsayla ilgili imar planı değişikliği talepleri 2014 yılına kadar uzanıyor. O dönem mülkiyeti Denizlispor Kulübüne ait olan arsa için hissedarlar, “eğitim alanından çıkarılıp konut+ticaret alanına çevrilmesi” talebinde bulundu.

Denizlispor adına o dönem kulübün başkanı olan Hasan Kıbrıslıoğlu’nun yaptığı plan değişikliği talebi, 2014 yerel seçimleriyle birlikte kurulan Merkezefendi Belediyesinin Meclisinde görüşüldü. 16 ret oyuna karşılık 17 kabul oyuyla plan değişikliği kabul edildi. Değişiklik talebi daha sonra Büyükşehir Belediye Meclisinden de geçti.

Her iki meclisin oturumlarında ret oyu veren MHP’li Yusuf Garip, Merkezefendi Belediye Meclisinin 9/9/2014 tarih ve 128 sayılı kararı ile Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinin 17/9/2014 tarih ve 573 sayılı plan değişikliği kararlarını yargıya taşıdı. Garip, “amacın rant yaratmak ve hukuka aykırı” olduğunu ileri sürerek, meclis kararının iptali için Denizli İdare Mahkemesine dava açtı.

Mahkeme; "1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kararlarına uygun olmaması, bu uyumsuzluk nedeniyle planların kademeli birlikteliği ilkesinin bozulması, kaldırılan alana eşit miktarda yeni eğitim alanı ayrılmaması, mevcut yapılaşmalarla uyumsuzluk yaratacak olması nedeniyle imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olarak tesis edilmediği, bu itibarla hukuka aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır" kararını vererek, Merkezefendi ve Denizli Büyükşehir Belediye meclislerince verilen kararları iptal etti.

Bunun üzerine Denizli İdare Mahkemesi kararına itiraz edilerek, konu Danıştay’a taşındı. Danıştay 6.Dairesi 26/2/2019 tarih, 2018/8198 esas ve 2019/993 sayılı kararıyla Denizli İdare Mahkemesi kararının bozulmasına hükmetti.

Bu aşamada MHP’li meclis üyesi Yusuf Garip, davadan feragat etti. Bunun üzerine Denizli İdare Mahkemesi, 27/11/2020 tarih, 2020/1436 esas ve 2020/949 sayılı kararıyla, “feragat nedeniyle karar verilmesine yer olmadığı” hükmüyle davayı bitirdi.

Arsayla ilgili dava sürecinin kapanmasının ardından, söz konusu parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar planının yeniden yapılması talebi bir kez daha Merkezefendi Belediye Meclisinin gündemine geldi. Meclisteki görüşmede 3 ret oyuna karşılık 31 evet oyuyla söz konusu arsa eğitim alanından çıkarılıp ticaret ve konut alanına dönüştürüldü.

Merkezefendi Belediye Meclisinin aldığı karar onay için Büyükşehir Belediye Meclisinin gündemine girdi. Ancak, başvuru sahibi tarafından talebin geri çekilmesiyle arsa eğitim alanı olarak kaldı.