PAÜ’de yasaya aykırı özel oda ve kurs ücreti indirimi – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. PAÜ’de yasaya aykırı özel oda ve...

PAÜ’de yasaya aykırı özel oda ve kurs ücreti indirimi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Eylül 2023 Cuma - 09:09Güncelleme: 22 Eylül 2023 Cuma - 09:09
PAÜ’de yasaya aykırı özel oda ve kurs ücreti indirimi

Pamukkale Üniversitesinin (PAÜ), hastanedeki özel oda ile kurs ücretlerinde uyguladığı indirim yasaya aykırı bulundu. Sayıştay raporunda, “Üniversite Döner Sermayesinin üretmiş olduğu hizmetlerden yararlanacak olanlara indirim uygulanması 4736 sayılı Kanun’un 1’inci maddesine aykırıdır” denildi.

Sayıştay tarafından PAÜ’de yapılan denetimde, döner sermaye faaliyetleri kapsamında üretilen bazı mal ve hizmetlerin fiyatlandırılmasında çeşitli kişilere indirimli fiyat tarifesi uygulandığı belirlendi. Hazırlanan raporda 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 1’inci maddesinin birinci fıkrasına göre, özel bütçeli idarelere bağlı döner sermayeli kuruluşlar tarafından üretilen mal ve hizmet bedellerinde, işletmecilik gereği yapılması gereken ticari indirimler hariç, herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanamayacağına dikkat çekildi.

İNDİRİM UYGULANACAKLAR

Ancak; İstiklal Madalyası sahipleri ile şehit ve gazi, dul ve yetimleri, özürlüler, öğrenciler ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki kişilerin 4736 sayılı Kanun’un 1’inci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaf tutuldukları anımsatıldı.

YASA VE YÖNETMELİK HATIRLATILDI

Yükseköğretim Kurumları Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasına İlişkin Yönetmeliğin “fiyatların tespiti” başlıklı 7’nci maddesinin ikinci fıkrasında, döner sermaye işletmesine bağlı birimler tarafından üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmayacağının bir kez daha vurgulandığı kaydedilerek, şöyle denildi:

“Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden anlaşıldığı üzere 1005, 2330 ve 3713 sayılı kanunlar ile getirilen istisnalar ve Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek kişi veya kurumlar dışında kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde, işletmecilik gereği yapılması gereken ticari indirimler hariç, herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanması mümkün değildir.”

ÖZEL ODADA İNDİRİM UYGULANMIŞ

Yasa ve yönetmelikte kimlere indirim uygulanacağı açıkça belirtilmesine karşın indirim uygulamasına gidildiği Sayıştay denetçilerinin gözünden kaçmadı. Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile Üniversite Hastanesinde tek kişilik özel oda için ilave ücret en son 2021 yılında ilk beş gün için 112 TL, sonraki günlerde ise 56 TL olarak belirlendiği, diğer yandan aynı yönetim kurulu kararına dayanılarak “üniversite personeli ile kararda belirtilen yakınlarına, Üniversite Hastanesi dışındaki sağlık personeline, Pamukkale Üniversitesi mezun ve emeklilerine ilave özel oda ücretlerinde değişik oranlarda indirimler uygulandığı” tespit edildi.

KURSLARDA İNDİRİM

Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde verilen kurslarda da indirime gidildiği ortaya çıktı. Sayaştay raporunda, “Diğer bir gelir getirici birim olan Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından verilen İngilizce, Almanca, Fransızca ve YDS Hazırlık kursları için belirlenen ücretlerden, yine Üniversite Yönetim Kurulu kararına istinaden Üniversite personeli, kamu personeli ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için %20 indirim uygulandığı da tespit edilmiştir. Sonuç olarak Üniversite Döner Sermayesinin üretmiş olduğu hizmetlerden yararlanacak olanlara indirim uygulanması 4736 sayılı Kanun’un 1’inci maddesine aykırıdır” denildi.

YÖNETİM UYGULAMANIN SONLANDIRILACAĞINI SÖYLEDİ

Sayıştay denetiminde ortaya çıkan bulgular için PAÜ yönetimi, indirimli fiyat uygulamasının sonlandırılmasına yönelik düzenlemelerin yapılacağı ifade etti.