Pamukkale’deki dijital müze projesine bilirkişi raporu hazırlandı – D20Haber
27.06.2024, Perşembe
25 °C / 39 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Pamukkale’deki dijital müze projesine bilirkişi raporu...

Pamukkale’deki dijital müze projesine bilirkişi raporu hazırlandı

A- A+
Yaşar TOK / D20HABER
Yayınlanma: 20 Haziran 2024 Perşembe - 17:32Güncelleme: 20 Haziran 2024 Perşembe - 17:35
Pamukkale’deki dijital müze projesine bilirkişi raporu hazırlandı

Pamukkale Ören Yeri’nde yapılması planlanan dijital müze ile ilgili bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, dijital müze ”sakıncasız ve inşa edilebilir” bulundu. Avukat Zafer Gönenç ise, bilirkişi raporuna Prof Dr Zeynep Kuban’ın “Hierapolis hızlıca ‘Tehlikede Dünya Miras Alanı’ kategorisine girebilir” uyarısıyla itiraz etti.

• TIKLAYIN | “Djital Deneyim Müzesi” ile Pamukkale’de yapılaşmanın önü açılacak

İlk kez D20haber.com tarafından 2023 yılı şubat ayında kamuoyuna duyurulan ve sonrasında Mimarlar Odası Denizli Şubesinin açtığı kamu davasına konu olan Pamukkale’ye dijital müze inşa projesi, mahkemenin atadığı bilirkişi raporunun yayınlanmasıyla yeniden gündeme taşındı.

BİLİRKİŞİ RAPOR HAZIRLADI

Proje müellifi KEP dijital Müzecilik A.Ş tarafından hazırlanan ve Pamukkale/Hierapolis ören yerinin ortasına kurulması planlanan müze projesi, Denizli İdare Mahkemesinin atadığı bilirkişi heyetinin yayınladığı raporda, önemli ölçüde ‘sakıncasız’ ve inşa edilebilir bulundu. Farklı mesleklerden oluşan bilirkişi üyeleri konuyu koruma, planlama, mimari, inşaat ve çevre mühendisliği gibi farklı alanlara dair değerlendiren bir rapor hazırladı.

PROJENİN İMAR PLANINA UYGUN OLDUĞU İFADE EDİLDİ

Haberin DevamıReklam




Heyet özetle; “Pamukkale Hierapolis I. Derece Arkeolojik ve I. Derece Doğal Sit sınırlan içerisinde kalan, Antik Havuz ve Jandarma Havuzu alanına yönelik, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 13/11/2002 gün ve 11105 sayılı kararıyla onaylı Pamukkale-Hierapolis Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı Koruma ve Geliştirme Amaçlı İmar Planındaki 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama imar Planına göre ‘Antik Havuz ve Jandarma Havuzu Çevre Düzenlemesi Proje” alanında kalan projenin içeriği sebebi ile ilgili imar planında bu alanın proje, yani yapı alanı olarak ayrılması nedeni ile yapılması planlanan projenin, proje alanında yürürlükte bulunan imar planlarına planlama esasları ve teknikleri açısından uygun olduğu” sonucuna vardı.

HİERAPOLİS’İN KARŞILAŞACAĞI SORUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Konuya ilişkin tartışmalar devam ederken, kamu davasını açan Mimarlar Odası Denizli Şubesi avukatı Zafer Gönenç, daha önce başvurduğu yürütmeyi durdurma talebini, adı geçen rapora itiraz ederek gerekçelendirdi. Gönenç, bilirkişi raporuna itiraz dilekçesinde uzman olarak UNESCO Somut Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi Prof. Dr. Zeynep Kuban’ın kişisel görüşünü aktardı.
Dr. Kuban’ın dijital müze konusunda kısaca özetlediği“Anlaşıldığı üzere dijital deneyim müzesine prensip olarak kimse karşı değil. Ancak seçilen yer kesinlikleyanlıştır. Gerçekleşmesi durumunda emsal teşkil edeceğinden bu ve başka ören yerlerinin geleceğiciddi anlamda tehlikeye girebilir. Ayrıca “demonte” edilebilir bile olsa yapılaşmaya yol açmış olunacağından Hierapolis’in hızlıca ‘Tehlikede Dünya Miras Alanı’ kategorisine girebileceğini belirtmek gerekir” görüşünü mahkemeye iletti.

Yapılaşma konusunda dikkat çekici saptama yapan Kuban’ın “bugün ‘demonte’ edilebilen yaklaşık 2500 metrekarelik bir yapı yerleştirilebilirse, yarın 5000 metrekarelik ‘demonte’ edilebilen bir konaklama tesisin burada yapılmayacağının garantisini kim verecek?” sorusunu mahkemenin dikkatine sundu.

Mahkemenin dijital müze konusunda, önümüzdeki dönemde bilirkişi raporunu da dikkate alan yeni kararlar alması bekleniyor.