Olağanüstü kuraklık yaşayan il: Denizli – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Olağanüstü kuraklık yaşayan il: Denizli

Olağanüstü kuraklık yaşayan il: Denizli

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 19 Kasım 2021 Cuma - 12:35Güncelleme: 19 Kasım 2021 Cuma - 12:39
Olağanüstü kuraklık yaşayan il: Denizli

Denizli, kuraklığın pençesinde. 9, 12 ve 24 aylık verilere bakıldığında, Denizli “olağanüstü kuraklık yaşayan il” olarak gösteriliyor.

Meteoroloji verileri, 1 Ekim 2020-30 Eylül 2021 tarihleri arasını kapsayan “2021 su/tarım yılı” değerlerine göre, Türkiye genelinde yağış miktarı son 20 yılın en düşük seviyesinde kaldı. Ancak, Denizli kuraklığın en yoğun yaşandığı il olarak öne çıktı.

“OLAĞANÜSTÜ KURAKLIK”

Meteorolojinin hazırladığı kuraklık haritasında illler, normalden (beyaz renk) olağanüstü kuraklığa (siyah renk) kadar kategorilendiriliyor. Buna göre, Denizli 9, 12 ve 24 aylık haritalarda siyaha bürünmüş durumda. Bir başka ifadeyle Denizli “olağanüstü kuraklık” yaşayan il durumunda iki yıldır.

SULAR ÇEKİLDİ, HUBUBAT EKİMİ YAPILAMIYOR

Yağışın damlasına hasret kalan Denizli’de su kaynakları çekildi. Büyük Menderes’i besleyen kolların büyük bölümü kurudu. Çivril’deki Işıklı Gölü, Buldan’daki Süleymanlı Yayla Gölü, Güney’deki Adıgüzeller ve Cindere barajlarında su seviyesi minimuma düştü. Çardak’taki Beylerli Gölü ise kurudu.

Su kaynaklarının tehlike çanları çaldırdığı Denizli’de, sonbaharda beklenen yağışların düşmemesi nedeniyle birçok yerde çiftçiler hububat ekimi yapamadı.

“CİDDİ ANLAMDA SUSUZLUĞA GİDİYORUZ”

Öte yandan, Ege illeriyle ilgili değerlendirme yapan İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, "Ciddi anlamda bir susuzluğa doğru gidiyoruz. İzmir ölçeğinde 2020 yılına göre 'çok aman aman' etkilenmedik ama komşu illerimiz Manisa, Aydın, Denizli ciddi şekilde kuraklıkla mücadele ediyor ve derinden hissetmeye başladı" dedi.