Kiraya ara zam yapılabilir mi, hukukçular ne diyor? – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Kiraya ara zam yapılabilir mi, hukukçular...

Kiraya ara zam yapılabilir mi, hukukçular ne diyor?

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Aralık 2021 Pazar - 11:34Güncelleme: 5 Aralık 2021 Pazar - 12:15
Kiraya ara zam yapılabilir mi, hukukçular ne diyor?

Deyim yerindeyse A’dan Z’ye her şeyin fiyatı artıyor. Artışın gerekçesi de bilindik, “döviz kuru artıyor” şeklinde. Tüketiciler artan fiyatlarla nasıl baş edeceğini düşünürken, şimdi de kiracıları ilgilendiren “ara zam” tartışması başladı.

Kira artışı yılda bir kez yapılsa da son dönemde “ara zam” isteyenlerin sayısı artıyor. Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, yılda bir kere zam yapılabildiği halde ‘ara zam’ isteyenler, ya da ‘yasal oranın üzerinde kira artışı’ yapanlar arttı. Eğer kiracı 5 yılı geçtiyse, bu defa ‘Kiran bölge ortalamasının altında kaldı, kira tespit davası açarım’ tehdidi ile karşılaşıyor. Hukukçular, “Zam kontrat yenileme tarihinde yılda bir kez olur. Artışlarda üst sınır ise TÜFE’nin 12 ay ortalaması. Kira tespit davalarında da ev sahibinin talebi aynen geçerli olmaz, kiracılar korunur” uyarısını yaptı.

Borçlar Kanunu’na göre kiraya zammın kontrat yenileme ayında ve yılda bir kere olacağına vurgu yapan Avukat Hikmet Güngör, “Yapılacak zam oranı da TÜFE’nin 12 aylık ortalamasını geçemez. Mesela bu ay TÜİK tarafından açıklanan rakam yüzde 17.71. Ev sahibi çıkıp yüzde 30-40 istiyorum diyemez” dedi.