Günlük kiralanan evlere düzenleme, 1 milyon TL ceza gündemde – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
14 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Günlük kiralanan evlere düzenleme, 1 milyon...

Günlük kiralanan evlere düzenleme, 1 milyon TL ceza gündemde

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Ekim 2023 Çarşamba - 16:47Güncelleme: 5 Ekim 2023 Perşembe - 19:28
Günlük kiralanan evlere düzenleme, 1 milyon TL ceza gündemde

Günlük kiralanan evlerle ilgili yasal düzenleme getiriliyor. Yasa teklifinin ayrıntılarına göre, ruhsat zorunluluğu getirilecek, kiralayan emniyete bildirilecek ve ruhsatsız yerlere 1 milyon liraya kadar para cezası uygulanacak.

Yeni yasama yılına başlayan Meclis’in gündemindeki konulardan birisi de günlük kiralanan evler olacak. Günlük kiralanan evlere çekidüzen getirmek üzere hazırlanan yasa teklifi netleşti.

Sabah gazetesinin haberine göre, bu ay içinde TBMM'ye sunulacak teklif yasalaştığında, günlük kiralık evleri kiralayan da kiraya veren de sorumlu olacak.

Evini bu yolla kiralamak isteyenler Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 'turizm konutu' ruhsatı alacak, kapısının önüne asacak. Bunu almayan evini günlük kiraya veremeyecek.

Ruhsatın alınabilmesi için evini günlük kiraya verecek kişilerin bazı şartları yerine getirmesi istenecek. Yasal düzenleme hayata geçerse, kiralama yapan ev sahipleri başta yangın merdiveni, yangın raporu belgesi, atıkların kontrolü belgesi izinlerini almak zorunda.

Evlerin içine de bir otelde bulunması gereken zorunlu eşyaların (saç kurutma makinası, havlu, nevresim takımı vs) bulunması istenecek.

Eğer kiralanacak ev apartman içindeyse komşulardan muvafakatname istenecek. Bir kişi dahi onay vermezse ev sahibi günlük kiralama yapamayacak.

Kanun yasalaştıktan sonra günlük kiralama yapanlar kurallara uymadığı takdirde cezai yaptırımlara maruz kalacak. Daire başına 1 milyon TL'ye yakın ceza uygulanması planlanıyor.

Ayrıca belgelerin tamamlanmaması, kiralamanın da devam ettiğinin tespit edilmesi haline ev mühürlenecek.

Yeni düzenlemeyle, günlük kiralamalarda tıpkı otellerde olduğu gibi kiralamayı yapan kişinin kimlik bilgileri ve konaklama süreleri emniyete ibraz edilecek. Bunun için e-devlet üzerinden bir ara yüz açılacak. Bu bilgileri vermeyen ev sahipleri sorumlu olacak ve cezai yaptırıma maruz kalacak.

[Foto: AA]