Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, Denizli’nin sanayi ve turizm şehri olmasına karşın benzer konumdaki illere göre yurt dışı uçak seferlerinde yetersiz kaldığını, bunun da siyasi lobinin yetersizliğinden kaynaklandığını savundu.
DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, yazılı açıklamasında, Denizli yıllık 5 milyar dolara yaklaşan ihracat hacmiyle önemli bir sanayi şehri, ayrıca yaklaşık 3 milyon dolayında turist ağırlayan çok önemli bir turizm kenti olduğunu ifade etti.
Denizlili iş insanlarının yoğun yurtdışı seyahatleri olduğunu, iş bağlantıları dolayısıyla kente yabancı iş insanlarının kente geldiğini, ayrıca Uzak Doğu Asya’dan Güney Amerika’ya Avrupa’dan Orta Doğu’ya birçok ülkeden turistlerin Pamukkale’yi görmek için Denizli’yi ziyaret ettiğini, ancak havayolu ulaşımında yetersiz kalındığını belirten Şen, şunları kaydetti:
“Turizm sezonunun en yoğun olduğu yaz sezonunda Çardak Havalimanı’na direk uçuş sayılarının ciddi manada az olması dolayısıyla İstanbul’dan ve aktarmalı olarak da olsa yurtdışından ilimize ve Pamukkale’ye büyük bir ulaşım problemi yaşamaktayız.
Booking.com, Expedia, Trivago gibi ağırlığı her geçen gün artan online pazarları kullanan yabancı turistlerin Denizli’ye ulaşabilmesinin tek yolu bu uçuşlardır. Bir milyonu geçen nüfusu ve yoğun ziyaretçi kapasitesine rağmen Denizli Çardak Havalimanı’ndan sadece İstanbul’a olmak üzere, günlük ortalama 3 uçuştan haftalık toplamda 21-22 sefer yapılmaktadır. Pandeminin son günlerinden başlayarak bu uçuşların yetersizliği ve arttırılması konusunda kamuoyuna yaptığımız çağrılar maalesef karşılık bulmamış, 2022 yaz dönemini üzülerek kaçırmış bulunmaktayız.
Yaz aylarının bitmesi, yurtdışı hatlarda uçmakta olan uçakların önemli bir bölümünün tekrar iç hatlara alınması elbette eylül ayında Denizli’ye olan uçuş sayısını bir miktar arttıracaktır ama bu konjektürel bir durumdur, her sene eylül ayının girişi ile tekrarlanmaktadır. Bu artacak uçuşların bazılarının da 03.45’te yapılacak uçuş gibi çok da anlamı olmayan uçuş saatleri olması ayrıca üzücüdür.
Yeterli girişimlerde bulunulmadığı taktirde önümüzdeki 2023 yaz aylarının başlaması ile ilimiz her sene olduğu gibi neredeyse günlük 2-3 uçakla idare etme konumuna girecektir.
Kapodakya’ya yakınlığı haricinde Denizli ile hiçbir yaklaşık özelliği olmayan, nüfusu üç yüz bini bulmayan, sanayisi ve ihracatı neredeyse “sıfır” bir şehir olan Nevşehir’in bile yaz ve kış aylarındaki uçuş sayıları Denizli ile aynıdır. Kaldı ki Kapadokya turizmi çok yakın bir mesafedeki Kayseri Havalimanı’ndan beslenmektedir. Kayseri Havalimanı’ndan İstanbul’a yaz döneminde günlük aktarmasız 9-10 olmak üzere haftalık 68 uçuş, kış döneminde ise günlük aktarmasız 15-16 uçuş olmak üzere haftalık 105 uçuş yapılmaktadır. Aktarmalı uçuşlarla bu sayı haftalık 210 uçuş sayısına ulaşmaktadır. Sanayi de Denizli ile benzer il olan Gaziantep’e günlük 40’ın üzerinde haftalık 280 civarında aktarmalı ve aktarmasız sefer bulunmaktadır.
Yine Kayseri’den Almanya’nın Stutgart, Frankurt, Köln, Düseldorf, Münih kentlerine, Hollanda, Fransa, Belçika ve Kıbrıs’ın en az birer şehrine düzenli olarak direk uçuşlar yapılmaktadır. 1,4 milyonluk Kayseri şehrinin dünya ile entegrasyonunun bu kadar yoğun olmasının ticaret, ihracat ve turizm faaliyetlerine etkisini tahmin etmek zor olmayacaktır.
Termal turizm alanında rakip illerimizden biri sayılabilecek ve biraz da kamuoyu baskısı ile sonradan aktif edilmeye çalışılmış Afyon Zafer Havalimanı’ndan bile Corendon, Pegasus ve Eurowings tarafından Brüksel, Köln, Amsterdam ve Düseldorf’a direk uçak seferleri bulunmaktadır. Bu kıyaslamalar bile havayolu ulaşımı konusunda ne kadar haklı olursak olalım siyasal düzlemde Denizlimizin yeterince lobi oluşturamadığı konusunda bir kanıttır.
Umarım sürekli yaptığımız uyarılar ilimizdeki siyasi parti yöneticilerinde ve temsilcilerinde; ilgili Oda ve STK Yönetimlerinde etkili bir karşılık bulur, şehrimiz bu negatif ayrımcılıktan 2023 yazında da olsa kurtulur.”