15 Mayıs Milli Mücadele Günü kutlandı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. 15 Mayıs Milli Mücadele Günü kutlandı

15 Mayıs Milli Mücadele Günü kutlandı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Mayıs 2023 Salı - 11:49Güncelleme: 16 Mayıs 2023 Salı - 17:18
15 Mayıs Milli Mücadele Günü kutlandı

Denizli’nin Milli Mücadele’ye katılışının 104. yıldönümü kutlandı. 15 Mayıs Milli Mücadele Günü kutlamasında Denizlililer, 104 yıl önce yakılan milli mücadele ateşinin hiç sönmeyeceği mesajını verdi.

Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi, 15 Mayıs 1919’da Denizli Sancağı ile Kayalık’tan Bayramyeri Meydanı’na gelerek verdiği fetvayla Denizlilileri Milli Mücadele’ye katılmaya çağırdı. “Herkes elinde ne varsa onunla mücadele edecek. Hiçbir şey yapamazsınız yerden üç taş alıp düşmana atacaksınız” çağrısıyla Denizlililer, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer aldı.  

İşte o tarih Denizli’de Milli Mücadele Günü olarak kutlanıyor. Kentteki kutlama programı Delikliçınar Meydanı’nda başladı. Atatürk Anıtı’na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından protokol ve vatandaşlar yürüyüşe geçti. Kortej, Atatürk ve Kayalık caddelerini geçerek Bayramyeri Meydanı’na geldi.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, burada yaptığı konuşmada, Türk milletinin bu topraklarda hür ve bağımsız yaşamak için şehitler verildiğini belirterek, “Bu mücadele bitti mi? Hayır. Bugün de bizi bu topraklardan farklı yöntemlerle atmaya çalışıyorlar. Bazen dost gibi gözüküyorlar, bazen sinsice yaklaşıyorlar. Uyanık olmamız, bir ve barbar olmamız gerekiyor. Bizim değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Biz kendi değerlerimize, kahramanlarımıza sahip çıkmazsak çocuklarımız, gençlerimiz başka ülkelerin sanal kahramanlarının peşinden gider. Denizli’nin kahramanları Müftü Ahmet Efendi'dir, Server Gazi’dir, Mehmet Gazi’dir, Fahri Akçakoca’dır. Buna benzer birçok kahramanımız var. Bizim onları anlatmamız, geleceğe aktarmamız gerekiyor” dedi.

Denizli’ye düşman postalı değdirilmediğini söyleyen Zolan, “Hepimizin farklı dünya görüşleri olabilir. Farklı renkleri sevebiliriz. Ama vatanımızdan ve bayrağımızdan asla vazgeçemeyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Zolan konuşmasının ardından Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin 104 yıl önce Bayramyeri Meydanı'nda Milli Mücadele ateşini yaktığı fetvayı okudu.

Vali Vekili Mehmet Okur ise, 15 Mayıs’ın Denizli için tarihi günlerden biri olduğunu kaydederek, Denizlililerin 15 Mayıs 1919’da Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde işgale, haksızlığa ve zulme karşı gelerek milli mücadele ateşini yaktığını söyledi.