19.09.2026, Cumartesi
18 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Demir ustası hurdalardan sanat eseri yaratıyor

Demir ustası hurdalardan sanat eseri yaratıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Temmuz 2025 Perşembe - 13:57Güncelleme: 17 Temmuz 2025 Perşembe - 13:57
Demir ustası hurdalardan sanat eseri yaratıyor

Denizli’de, atıkları toplayan demir ustası Turan Çetin, bunları kurduğu atölyede yeniden değerlendirip sanat eserine dönüştürüyor.

Pamukkale ilçesindeki mütevazı atölyesinde hurda parçalardan sanat eserleri ortaya çıkartan 56 yaşında demir ustası Turan Çetin, bu alandaki yeteneğiyle farklı bir çalışma sergiliyor.

Hurdalar Denizlili demir ustasının elinde sanat eserine dönüşüyor

Ortaokul birinci sınıftan sonra eğitimine devam etmeyen Turan Çetin’in sanayide çıraklıkla başlayan yolculuğu, yıllarca demir doğrama işleriyle devam etti. Emeklilik ise kendisine yeni bir başlangıcın kapısını araladı.

Çetin, küçük atölyesini; hurdalıkların, geçmişin ve hayal gücünün birleşiminden doğan bir sanat mekanına çevirdi. Yaptığı çalışmayla araçların helezon yayları, eski dikiş makinelerinin parçaları, tel örgüleri, çatal ve kaşık takımları gibi yüzlerce metal parça onun elinde bir sanat eserine dönüşmekte.

Geri dönüşüm malzemeleriyle yaptığı robot heykeller, kartallar ve daha nice eserlerin her biri farklı hikâye anlatıyor. Yaklaşık 3 ay süren çalışmanın sonunda ortaya çıkan “Demir Döven Adam” adlı heykeli, Çetin’in Ankara’ya gönderilen ilk eseri oldu. aynı zamanda bir eğitmen ve ilham verici bir figür hâline getiriyor. Demirin hafızasına dokunarak ortaya sanat eserleri çıkartan Çetin, sanatçı ve eğitmen kimliğiyle gelenekten geleceğe köprü kuruyor.

Haberin DevamıReklam




“ÇİZİM YOK, KAFAMDA PLANLIYORUM”

Tamamen hurdadan figürler yaptığını anlan Çetin, “İlk başta ne yapacağımı bilmiyordum. Ama sonra hurdalıklarda gördüğüm parçaları kafamda birleştirmeye başladım. Dikiş makinesinin masurası göz oldu, araba yayları ayak. Plan yok, çizim yok. Her şey kafamda başlıyor. Önemli olan bunu hayal edip beynine yerleştirmek. Bu işe hobi olarak başlamıştım. Sonra bazı yerlerden talep geldi ama benim derdim satmak değil. Gençlere, çocuklara göstermek. Küçücük bir parçanın bile kıymetli olduğunu anlatmak. Atölyemde yalnızca heykel yok. Geçmişten bugüne uzanan birçok antika eşyayı da burada sergiliyorum. Kültürel anlamda bu eşyalar çok değerli. Geçmişimizi bilmezsek geleceğimizi anlayamayız” dedi.

“ÖĞRENCİLERE KAPIM AÇIK”

Öğrencilere çağrıda bulunan, onlara elindeki eserleri göstermek, kaynak yapmayı öğretmek, geri dönüşümle neler yapılabileceğini anlatmak istediğini söyleyen Çetin, “”Gelsinler, görsünler. Belki bir çocuğun aklında kalır bu. İleride o da böyle işler yapar. Ben öğretmeye hazırım. Geri dönüşüm robotu da yaptırırım, kaynak da öğretirim. El vermek istiyorum artık birilerine” ifadelerini kullandı.

DENİZLİ (İHA)