Emekliler yılda 4 ikramiye istedi – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Emekliler yılda 4 ikramiye istedi

Emekliler yılda 4 ikramiye istedi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Mart 2024 Salı - 20:35Güncelleme: 19 Mart 2024 Salı - 20:35
Emekliler yılda 4 ikramiye istedi

Denizli’de bir kez daha meydana çıkan emekliler, yılda 4 defa ve asgari ücret tutarında ikramiye ödenmesini ve toplu sözleşmeli sendikal hak tanınmasını istedi.

Candoğan Parkı önünde toplanan emekliler adına açıklama yapan Tüm Emekliler Sendikası Denizli Şube Başkanı Mesdan Yıldırım, iktidarın ülkeyi yönetemediğini, 22 yıldır vahşi kapitalizmin neoliberal politikalarının acımasızca uygulandığını ve ülkenin ortaçağ karanlığına sürüklendiğini söyledi.

Uygulaman politikaların emeklilere derin bir yoksulluk, açlık ve ölüm sınırında yaşam olarak geriye döndüğünü kaydeden Yıldırım, “Yaşam koşullarımız çok kötüleşmiştir. Aslına bakılırsa uygulanan politika, cuntacı Kenan Evren’in bir dönem devrimcileri idam ederken söylediği, ‘asmayalım da besleyelim mi’ mantığının yeni bir türevidir” ifadelerini kullandı.

“EMEKLİLER SÜRÜM SÜRÜM SÜRÜNÜYOR”

Emeklilerin gidebildiği tek yerin parklar olduğunu belirten Yıldırım, “Emekliler beslenemiyor. Bırakalım beslenmeyi, yatağa aç giriyor. Markete gitmek karabasandan beter oldu. Kasabın yolu unutuldu. Sözün özü emekliler adeta sürüm sürüm sürünüyor. Emeklinin dinlenmek için simitçiye gidip bir bardak çay içebilme şansı kalmadı. Dost sohbeti yapacağı, bir fincan kahve içebileceği bir mekân hayal oldu. Derin yoksulluk nedeniyle geleneklerimizi ve göreneklerimizi terk ettik” dedi.

BES- AR’IN araştırmasına göre açlık sınırının 22 bin 834 lirayı, yoksulluk sınırının 60 bin 757 lirayı aştığını ifade eden Yıldırım, “Her üç emekliden ikisinin 10 bin lira aldığı biliniyor. Bu durumda emeklilerin nasıl geçinebildiğini hesaplamak, yüzyıllardır çözülemeyen matematik probleminden zordur. Denklem açıktır. 4 kişilik çekirdek ailenin sadece mutfak gideri açlık sınırıdır. Temel ihtiyaçlarına; giyim, ulaşım, ısınma, elektrik, su, barınma, telefon, İnternet, eğitim giderleri eklendiğinde asgari yoksulluk sınırında bir gelir gerekiyor. Sosyal ve kültürel aktiviteleri saymıyoruz bile. Yani yoksul yaşamak için bile 60 bin 750 liraya ihtiyaç varken, 10 bin lira ile bütün bu girdilerin karşılanmasını çözen varsa beri gelsin” diye konuştu.

EMEKLİLERİN İSTEKLERİ

Emeklilere “Sizin umutla beslenme zamanınız yoktur. Boş vaatlere kulak asmayın, haklarınızın çalınmasına sessiz kalmayın” çağrısında bulunan Yıldırım, isteklerini de şöyle açıkladı:

- 2008 de uygulamaya konulan“Sosyal Güvenlik Reformu” derhal iptal edilmelidir. Prim günü, çalışma koşulları, eğitim gibi diğer kriterler göz önüne alınarak maaş ayarlamaları yapılmalıdır. İntibak Yasası tez zamanda çıkarılmalıdır.

- Bayram ikramiyesi diye ödenen ve ayıplı bir hale dönmüş ödeme kaldırılmalı, yerine yılda 4 kere ve asgari ücret düzeyinde ödeme ikramiye olarak her emekliye ödenmelidir.

- Sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve istisnasız sağlık katkı payları kaldırılmalıdır. Özel veya devlet hastanesi demeden, bütün hastanelerde her türlü muayene, tetkik ve tedavi ücretsiz olmalıdır.

- Emekliler için Toplu Sözleşmeli Sendika Yasası çıkarılmalıdır. Sendikalarımıza dokunulmamalıdır. Sendikalara açılan kapatma davaları geri çekilmeli ve her türlü keyfe keder uygulamalara son verilmelidir.

- Taleplerimizi dikkate alın, çözüm üretin. Şayet bizi duymazdan gelirseniz, demokratik eylemlerimizi yükselterek sürdüreceğiz. Adım atmazsanız, yakın bir zamanda birçok bölgede mitingler düzenleyeceğiz.