Kamuda görev yapan diş hekimleri, Denizli Diş Hastanesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla neden iş bırakma eylemi yaptıklarını anlattı. Basın açıklamasını okuyan Hekim Birliği Sendikası İş Yeri Temsilcisi Ahmet Yavuz Özkaya, sorunlarının yıllardır görmezden gelindiğini ve tahammül edilemez boyuta ulaştığını belirtti.
“Diş hekimleri olarak emeğimizin karşılığını almak, insanca çalışmak ve hastalarımıza nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için iş bırakıyoruz” diyen Özkaya, şöyle devam etti:
Bu ülkenin diş hekimleri olarak ilk kez bu kadar geniş katılımla, diğer meslek gruplarından ayrı olarak iş bırakma eylemi düzenliyoruz. Hekim Birliği olarak, mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Peki, neden iş bırakıyoruz? Çünkü her geçen gün artan sorunlarla baş etmeye çalışırken, mesleğimizi sürdüremez hale geldik. Halkımıza nitelikli sağlık hizmeti sunmak için çabalıyoruz, ancak mevcut çalışma koşulları bizi tükenme noktasına getirdi.”
“10-15 DAKİKALIK RANDEVU SÜRESİYLE TEDAVİ MÜMKÜN DEĞİL”
Sorunlarını ve taliplerini de dile getiren Özkaya, “Aşırı hasta yükü altında eziliyoruz. MHRS sisteminde aşırı hasta bakmaya zorlanıyoruz. 10-15 dakikalık randevu süreleriyle dolgu, kanal tedavisi gibi işlemleri hakkıyla yapmamız mümkün değil. MHRS sisteminin sürdürülebilir hale getirilmesini istiyoruz. Bizim önerimiz 12 + 4 şeklinde bir MHRS cetvelinin hayata geçirilmesi, haftanın bir günü tıp hekimlerinin ameliyat günü olduğu gibi, diş hekimlerinin uzun süren tedavileri planlayabilmesi için kapalı cetvel uygulamasına geçilmesidir” dedi.
“VARDİYA VE NÖBETİ REDDEDİYORUZ”
Gece 00.00’dan sonra çalışmayı kabul etmediklerini kaydeden Özkaya, “Vardiya ve nöbet dayatmasını reddediyoruz! Gece vardiyaları (16.00-24.00) ve hafta sonu MHRS uygulamaları yönetmeliklere aykırı şekilde uygulanıyor. Diş hekimliğinde “acil” kavramı olmamasına rağmen, gece nöbetine zorlanıyoruz” diye konuştu.
“MADDİ HAKLARIMIZI İSTİYORUZ”
Maddi hakların verilmesini talep ettiklerini vurgulayan Özkaya, sözlerini şöyle tamamladı:
“Girişimsel işlem puanlarımız düşük tutuluyor. Devlet hastanesinde çalışan diş hekimlerinin HAKUK katsayısı, diğer uzman hekimlerin yarısı kadar. Taban ödemelerinde uygulanan diş hekimi katsayısının yukarı yönlü revizyonunu talep ediyor ve teşvik oranlarındaki adaletsizliğin son bulmasını istiyoruz.
Kurum hekimleri, düşük maaşlarla ve son derece zorlu koşullarda görev yapıyor. Cezaevi tevkif infaz kurumlarında, mediko-sosyallerde ve darülacizelerde çalışan hekimler taban ödeme alamıyor, bu kurumlarda teşvik ise zaten bulunmuyor. Bir hekimin gelirini, çalıştığı dört duvar ya da bağlı olduğu kurum değil, aldığı eğitim ve emeği belirlemelidir.
Eğer taleplerimiz karşılanmazsa, 14 Şubat’ta başladığımız iş bırakma eylemlerimizi aşamalı olarak sürdüreceğiz. Taleplerimiz karşılanmazsa mayıs ayından itibaren iş bırakma eylemlerimizi her ay iki gün olarak sürdürmeyi planlıyoruz. Mesleğimizi onurlu bir şekilde sürdürebilmek ve halkımıza nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz.”